La Freqüència Modulada els anys 60 a Vic

La Freqüència Modulada els anys 60 a Vic.

Aquest escrit ens l’ha fet arribar EA3TZ, Maurici on ens recorda el principi de la Freqüència Modulada els anys 60 a la ciutat de Vic.

“Els anys 1960-1961, va sortir Ràdio Vic en Freqüència Modulada amb un equip fet per en Sebastià Romero Terricabras (EA3LZ). Un diumenge al matí vàrem anar a Vic a investigar-ho. Afortunadament, un noi que hi feia de tècnic que també era aficionat a les emissores, molt amablement ens va deixar veure tots els equips. Com podeu imaginar els vàrem “observar amb lupa” donada la novetat de la Freqüència Modulada. La part de producció d’àudio no ens interessava pas gens, per això no en recordo res. Portava el pas final fet amb una QQE/40, tot l’equip era a vàlvules evidentment, i com a sistema de modulació portava una vàlvula EF80 treballant com a reactància variable. L’antena era una apilació de “yagis” de 3 o 4 elements horitzontals apuntades a les quatre direccions principals. Recordem molt bé aquests detalls, tant en Josep (EA3UB), com jo. Les línies de transmissió eren de fil paral·lel de 300 ohm. Tant els equips d’Ona Mitjana, com els d’FM, estaven situats a les golfes o terrat, d’un vell edifici del centre de Vic. Als baixos hi havien els estudis, crec recordar. Seria molt bonic poder recuperar fotos dels vells emissors, i millor seria si en Josep Maria (EA3BBS), pogués localitzar alguna cosa feta pel seu germà Sebastià (EA3LZ).” – (Escrit per: EA3TZ, Maurici)

Fotografia: Emissor de Ràdio Vic, 1 Kw de potència, instal·lat l’any 1975. El primer emissor d’FM a l’Estat Espanyol el va fer en Sebastià Romero Terricabras (EA3LZ) l’any 1960 del qual s’en parla en aquest escrit.

Emissor de Ràdio Vic