Entitats DXCC

Llista de països del DX Century Club (DXCC)

Carta de la Federació Catalana de Radioaficionats sol·licitant a l’ARRL que inclogui Catalunya a la llista de països/entitats del diploma DXCC. (Enviada el 14 d’octubre de 2020)

Benvolguts senyors de l’American Radio Relay League (ARRL),

La Federació Catalana de Radioaficionats té com a socis les associacions més importants de Catalunya des de 1984. Manté relacions permanents amb l’administració del Govern de la Generalitat de Catalunya que tramita les llicències de radioaficionat, col·labora amb la redacció de lleis i reglaments de radioaficionats i lleis generals de telecomunicacions.

Per tant, sol·licitem a l’ARRL que afegeixi Catalunya a la llista de països/entitats del diploma DXCC que ja disposa dels prefixos propis: EA3, EB3, EC3, ED3, EE3, EF3, EG3, EH3, AM3, AN3 i AO3.

Hi tenim tot el dret, ja que territoris com Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord tenen l’estatus de país DXCC tot i que no són estats independents, ni tenen la gestió de lleis i reglaments de radioaficionats per part dels seus governs, simplement són territoris històrics com ho és Catalunya. A Escòcia es va fer un referèndum per la independència l’any 2014 i el poble va votar NO. A Catalunya l’any 2017 va guanyar el SÍ per majoria en el referèndum de l’1 d’octubre.

Tampoc no entenem com 1A0C, Sovereign Military Order of Malta que només és una simple ONG amb un indicatiu no autoritzat per cap país, té la consideració de país DXCC. En canvi, Catalunya històricament hi té tot el dret, però no ens el reconeixeu.

El Parlament de Catalunya és dels més antics i modèlics del món, data del segle XI. Fins i tot Catalunya és present a tot el món, des del nom de Califòrnia, que es creu que va ser degut a la calor que hi fa, segons l’expressió catalana “sembla un forn de calç” emprada quan fa molta calor, l’origen de la paraula vindria de la unió de “calç” i “forn” i es creu que va ser posat pel primer Governador de Califòrnia, el català Gaspar de Portolà que també va ser fundador de les ciutats de San Diego i Monterrey.

Si Catalunya no és reconeguda com a país, tampoc no ho han de ser els territoris abans esmentats. Tampoc no admetem que l’ARRL no atengui i faci menyspreu de la petició de la majoria de radioaficionats catalans (més de dos mil) que han signat a favor del reconeixement de Catalunya a la plataforma change.org

D’altra banda, la Federació Catalana de Radioaficionats ha traduït al català, la llengua pròpia de Catalunya, programes com TQSL, WSJT-X, WSJT-Z i JTDX per a facilitar la comprensió dels radioaficionats catalans que no parlen anglès. WSJT-X va tenir com a primera llengua el català, a part de l’original en anglès, gràcies a la col·laboració i l’interès de Joe Taylor, K1JT a qui volem agrair la seva feina. També agraïm la feina a Rick Murphy, K1MU pel seu treball amb TQSL que des del primer dia ens va ajudar a tenir en català a aquest excel·lent programari.

L’American Radio Relay League ha d’atendre a la nostra petició i no s’hi pot negar. És una qüestió de drets, de justícia i de democràcia.