DX-TV a finals dels anys 50 a “Ràdio Ferrer”

Què creieu que es podia veure en un receptor de TV a Vilanova fa quasi 60 anys i encara no emetia TVE des del Tibidabo? Doncs en dies de bona propagació arribava aquest senyal.

Es tractava de la RAI italiana emetent des del centre emissor de Punta Badde Urbara situat a l’illa de Sardenya, a quasi 1.000 metres d’altura sobre la Mar Mediterrània i el seu senyal arribava a Vilanova després de recórrer uns 600 km sobre el mar.

En aquells temps no hi havia gaires comunicacions per ones hertzianes fora de les bandes més baixes (ona mitjana i curta) i potser sense molta propagació arribava la TV italiana a Vilanova en estar l’espectre buit. El centre emissor sard de Punta Badde Urbara va ser inaugurat el 1957, emetent la RAI pel canal VHF D (177,5 MHz) i TVE no emetria des del Tibidabo fins al 14 de juliol de 1959, i per tant a Vilanova es va veure abans la RAI que no pas TVE, ja que la fotografia sembla ser de 1958.

I què en sabem de l’home que apareix al costat del televisor? Doncs es tracta del propietari de “Ràdio Ferrer”, en Josep Maria Ferrer Casañas que era conegut com el “Ferrer de la ràdio”, el seu establiment es dedicava a la venda de ràdios, televisors i electrodomèstics, i estava situat a l’actual Carrer Llibertat 28, en aquesta fotografia es veu l’establiment a finals dels anys 50.

La filla del propietari de “Ràdio Ferrer”, Rosa Ferrer, relata així com veien la RAI, possiblement el 1958,
Abans no varen començar les emissions de TVE, vam passar dos anys veient la RAI italiana. Ens havíem acostumat a veure el Giro d’Itàlia i el Festival del Mediterrani. No ho sé si algú ho recorda. El meu pare va treure al carrer unes quantes teles i la gent veia les imatges al carrer asseguda en cadires! Emocionant tot plegat, oí?”
Altres testimonis de l’època com el de l’Anna Bernadet Gorina afirmen que “La primera vegada que vaig veure la tele era en aquesta botiga quan anava al col·legi, feien la cursa de bicicletes “Giro d’Itàlia”, sempre ho recordaré.”

Quin viatge de DX-TV en el temps, i des de Vilanova!

Agraïments:
Maria Engràcia Soler Mestre
Fotografies i informació del grup de Facebook La Vilanova d’abans
Facebook, fotografia de la RAI
Centre emissor de Punta Badde Urbara, Sardenya
DX Garraf