Antena d’FM vertical i horitzontal

Antena ALCAD FM-200 (Vertical i horitzontal)
Antena ALCAD FM-200 (Vertical i horitzontal)

La majoria d’emissores d’FM (87,5-108,0 MHz.) emeten en polarització vertical, és a dir, tenen l’antena instal·lada en posició vertical. Si l’emissora transmet de forma vertical i l’antena receptora està en posició horitzontal, diu la teoria, que es perd fins a la meitat del senyal. El mateix passa a l’inrevés, si l’antena transmissora emet amb polarització horitzontal i l’antena receptora és de polarització vertical també perdem la meitat del senyal.

Algunes emissores transmeten amb polarització mixta amb antenes que radien amb les dues polaritzacions, vertical i horitzontal. Fan això perquè el senyal sigui més constant amb el canvi de polarització dels receptors portàtils, especialment els automòbils.

La majoria d’antenes que podem trobar en el mercat són horitzontals, són antenes circulars omnidireccionals i això fa que no siguin gaire adequades per a la recepció de les emissores d’FM. La marca ALCAD fabrica una antena vertical i horitzontal que funciona molt més bé que aquestes populars antenes circulars. És el dipol ALCAD FM-200, omnidireccional, 75 Ω d’impedància, amb connector “F” i cobreix tota la banda d’FM de 87,5 a 108,0 MHz.

A les dècades dels anys 80 i 90, quan hi havia poques emissores d’FM, els aficionats a l’FM instal·laven grans antenes direccionals de quatre, vuit o deu elements per a poder captar les emissores de Barcelona i d’altres indrets de Catalunya.

Antena FM (Direccional 10 elements, 87,5-108 MHz.)
Antena FM (Direccional 10 elements, 87,5-108 MHz.)