Trobada de radioaficionats a Osona: Tristesa i pena

Article publicat per un radioaficionat al web radioaficionats.cat el 8 de març de 2009 i que, malauradament, avui està més vigent que mai.

Tristesa, pena i indignació. És el que sento quan veig que els radioaficionats catalans no donen suport a res que sigui català. Per què? No ho sé. Els radioaficionats catalans tenen un arrelat sentiment espanyol, fins a tal punt que se sent plenament identificada amb una coneguda associació de radioaficionats, i en canvi quan es parla d’Unió de Radioaficionats de Catalunya, que és l’associació de radioaficionats nacional de Catalunya, alguns senten indiferència i altres menyspreu.

Per part d’una coneguda associació espanyola de la meva comarca (una comarca de la “Catalunya catalana”) s’ha convocat una trobada de radioaficionats, i em sap greu constatar que s’hi han apuntat bastants radioaficionats i es preveu que tindrà força èxit. No hi estic pas en contra, ans al contrari, però si la trobada l’organitzés una associació catalana, puc assegurar que no tindria tanta participació i això em sap greu. El mateix passa en l’àmbit de qualsevol activitat dels radioaficionats, ja siguin concursos, diplomes, activitats, etc. Si són activitats espanyoles, tenen un alt nivell de participació, en canvi, si són catalanes, estan condemnades al fracàs.

Poso uns quants exemples: quants radioaficionats tenen el sistema operatiu del seu ordinador en català? Quants programes els tenen instal·lats en català? Quants radioaficionats tenen posada la paraula Catalunya i senyera al cercador de radioaficionats qrz.com? La resposta és molt pocs, una minoria. No fan res a favor la llengua catalana ni de Catalunya amb l’excusa barata que això és fer política.

Que no s’interpreti malament, estic a favor d’aquesta coneguda associació estatal i crec que és bo que cada dia tingui més socis. Em preocuparia molt que aquesta associació anés perdent socis.

Però la pregunta és: perquè els radioaficionats catalans no potenciem la nostra associació nacional?
– Què hem de fer per a potenciar les coses del nostre país?
– Què hem de fer per a catalanitzar els radioaficionats catalans?
– Què hem de fer per sensibilitzar als radioaficionats catalans?
No ho sé, no tinc la resposta ni cap fórmula màgica. S’accepten idees i suggeriments.