Dia: 9 de Març de 2012

Instruccions del Log of the World (LoTW)

 

Què és el Logbook of the World ?
El Logbook of the World (LoTW) de l’ARRL és un sistema de compilació de registres de comunicats (QSO) emesos per radioaficionats de tot el món. Quan els dos participants d’un QSO remeten registres concordants, el resultat és una “QSL” electrònica que pot ser emprada per diplomes de la ARRL. El LoTW pot contemplar qualsevol tipus d’operació: no importa que sigui al QTH fix, portable, mòbil, mòbil marítim, expedició, amb un indicatiu o prefix especial, etc., ja que el LoTW pot configurar-se per processar les teves llistes de comunicats per qualsevol de les  teves operacions. Per minimitzar la possibilitat d’enviaments fraudulents al LoTW, tots els registres de QSO els ha de signar digitalment utilitzant un certificat digital expedit per la ARRL. L’obtenció de tal certificat requereix l’enviament de certa documentació (per a aficionats de fora dels EUA), o la comprovació de la identitat del titular de la llicència (per aficionats dels EUA). Programes desenvolupats per l’ARRL poden ser utilitzats per a convertir un fitxer de QSO (en format ADIF o Cabrillo) en un altre fitxer de QSO signats digitalment per la seva tramesa al LoTW. El LoTW no és una còpia de seguretat o el lloc on emmagatzemar els teus QSO. Els ordinadors poden fallar de manera que els usuaris han de prendre mesures de protecció de les seves dades importants, prenent l’hàbit de fer còpies de seguretat en dispositius externs. El Logbook of the World no substitueix la targeta QSL de paper. Molts aficionats gaudeixen intercanviant i col·leccionant vistoses targetes QSL, i els animem a seguir aquesta tradició addicionalment a l’ús del LoTW. El LoTW allibera als col·leccionistes de QSL d’haver d’enviar aquests preuats documents a les oficines de la ARRL per a verificació.

Crear un compte al LoTW és fàcil i gratuït
A continuació, com donar-se d’alta. Creació d’un nou compte al LoTW
Abans de començar a instal·lar el Logbook of The World és molt recomanable crear una carpeta a l’escriptori de l’ordinador per emmagatzemar tots els teus fitxers del LoTW. Suposem que tens els coneixements d’informàtica bàsics i un cert coneixement del teu sistema operatiu.

Els passos bàsics per crear el teu compte són:
● Descarregar el programari
● Crear una petició de certificat
● Pujar la petició
● Autenticar la petició
● Descarregar el certificat
● Crear una còpia de seguretat del certificat
Vés al lloc web http://www.arrl.org/lotw/download.html per a la descàrrega gratuïta. Quan seleccionis descarregar (download) passareu al lloc Source Forge, des del qual es realitzarà la descàrrega. Si el programa no es descarrega automàticament, tria a la pàgina un altre dels possibles llocs de descàrrega. El programari Trusted QSL (TQSL) hauria d’autoinstal·lar-se.

**** TQSL conté dos programes ****
TQSL
TQSLCert

Primera part: descarregar el programari Trusted QSL
TQSL és el programa per signar digitalment les llistes de QSO, abans que les pugis al LoTW.
TQSL CERTIFICATES és el programa per sol·licitar i administrar els certificats dels teus indicatius.
Els indicatius de club requereixen un compte a part en el LoTW. Consulteu la secció “Casos especials” al final d’aquest document.
Executa el programa TQSL CERT. Tqslcert.lnk Al executar-lo per pimera vegada, apareixerà un missatge dient que no tens certificats, i preguntant si vols sol·licitar-ne un. Tria “YES”. Si per error has triat “NO”, tria el menú: FILE> NEW CERTIFICATE REQUEST

Segona part: sol·licitar el certificat
1. La primera finestra (esquerra) és informativa, informa que el certificat és expedit per l’ARRL. Escollir NEXT.
2. A la següent finestra (dreta) introdueix el teu indicatiu ACTUAL sense indicadors de portable.
3. Mitjançant el menú desplegable, tria l’entitat del DXCC d’acord amb al teu indicatiu i al lloc d’operació.
4. Com a data d’inici dels QSO (QSO BEGIN) introdueix la data de concessió del indicatiu.
● No utilitzar la data actual.
● No utilitzar la data que et va ser concedida la primera llicència.
● No utilitzar la teva data d’aniversari o qualsevol altra.
● El programa DXCC actual va començar el 1945, per tant no podràs introduir una data anterior a 1945.
5. Data de finalització de QSO (QSO END): en el cas d’una llicència vigent, deixa-la en blanc.
6. Introdueix el teu nom i adreça. Per llicències nord-americanes, l’adreça serà la que consti en els registres de l’FCC. Escull NEXT.
7. Introdueix la teva adreça de correu electrònic. Rebràs un missatge amb el teu certificat i la teva clau per al lloc web del LoTW.
ATENCIÓ: El següent pas és opcional.
Es recomana utilitzar una clau si fas servir LoTW / TQSL des d’un ordinador d’ús públic o des d’un portàtil.
En cas de pèrdua o oblit d’aquesta clau, la ARRL no podrà resoldre el problema, i hauràs de sol·licitar un nou certificat mitjançant correu electrònic al LOTW.
8. Si tries aquesta opció, introdueix una clau en les dues caselles. Si tries no emprar clau, deixa-les a blanc.
9. Assegura’t que està marcada l’opció “unsigned”.En ser la teva primera petició de certificat, és l’única opció que has d’utilitzar. Ara, a la carpeta del LoTW hauries de tenir un fitxer amb extensió TQ5. Si tot ha estat fet correctament, la finestra del programa TQSL CERT tindrà un senyal de “prohibit”, el teu indicatiu i la teva entitat del DXCC. Desa el fitxer TQ5 on puguis trobar-lo, el millor lloc és la teva carpeta del LoTW.

Felicitats!
Has creat un fitxer TQ5 de petició de certificat. Recorda on guardes aquest fitxer.

Tercera part: pujar la petició de certificat
1. Vés al lloc web del LoTW, http://www.arrl.org/lotw
2. Clica a l’enllaç “Upload a certificate request”.
3. Clica al botó “Navega” i navega en el teu ordinador fins a trobar el fitxer TQ5 que vas crear en l’anterior apartat.
4. Pujar el fitxer, clicant a “Upload”.
5. Per indicatius nord-americans: espera l’arribada per correu d’una targeta postal de l’ARRL.
6. Si es tracta d’una petició de certificat per a un indicatiu de fora dels EUA, rebràs un correu electrònic sol·licitant que remetis per correu convencional (per a aquest primer certificat no val una còpia escanejada per correu electrònic) una còpia de la teva llicència de radioaficionat, i una còpia d’un document oficial que acrediti la teva identitat: llicència de conduir, passaport, document d’identitat, etc. Aquesta documentació serà destruïda després de ser verificada. Remetre-la per correu convencional a l’adreça de l’ARRL, a l’atenció de “Log of The World Administration”. Per a més detalls visita el lloc web del LoTW.

Quarta part: introduir la clau de la targeta postal
Atenció: aquest apartat és només per indicatius nord-americans
1. Vés al lloc web del LoTW, http://www.arrl.org/lotw
2. Clica a l’enllaç “Enter a password from a postcard”.
3. Introdueix la clau en les dues caselles del lloc web, tal com apareix en la targeta. La clau són vuit caràcters alfanumèrics. Es distingeix entre majúscules i minúscules.
4. La teva petició de certificat ha estat comprovada. En tres dies laborables rebràs el certificat com a fitxer adjunt a un correu electrònic. Aquest correu també contindrà el teu “password” per entrar a la pàgina d’usuaris del LoTW i accedir al teu compte. El teu usuari per entrar és el teu indicatiu. Després d’entrar, pots canviar la clau, si vols.

Cinquena part: carregar i desar el teu certificat
1. Al rebre per correu electrònic el fitxer TQ6, fes doble clic en aquest fitxer: quan pregunti si vols obrir-lo, respondre “YES” i es carregarà per si sol. O bé desa el fitxer a la carpeta LoTW i clica l’opció LOAD CERTIFICATE FILE del programa TQSL CERT.
2. Si ha estat carregat correctament, el cercle vermell barrat s’haurà convertit en una banda daurada. L’últim pas és desar el certificat com un fitxer d’extensió p12 en un dispositiu d’emmagatzematge extern com un disquet, un CD, un disc extern o un llapis de memòria. En el cas que el teu ordinador falli, el seu disc dur s’avariï o perdi fitxers, podràs recuperar els teus certificats del LoTW carregant teu fitxer p12 en TQSL CERT: TQSL CERT> FILE> LOAD CERTIFICATE
La clau de la targeta postal, i /o els fitxers TQ5 i TQ6 ja han complert la seva missió seus respectives tasques i no cal guardar-los. Però has de guardar el certificat com un fitxer p12 per poder recuperar quan es doni el cas el certificat complet.
3. Per desar el certificat complet seleccionar CERTIFICATE> SAVE Desa el certificat en un dispositiu extern. Si ho guardes a l’ordinador i aquest falla, no podràs recuperar el fitxer. Això completa el procés del certificat. Pots sol·licitar certificats addicionals per els teus anteriors indicatius o altres indicatius associats a tu sol·licitant un certificat signat (SIGNED) per a cada indicatiu.

Casos especials
Abans de sol·licitar certificats addicionals, heu de tenir d’alta el teu compte del LoTW primària i tenir el teu certificat amb la banda daurada.

Indicatius de club
Els clubs han de crear una petició de certificat no signada (unsigned) per al indicatiu principal del club. Aquest indicatiu principal rebrà el seu propi usuari i clau del LoTW. Per indicatius addicionals del club haurà de sol·licitar certificats signats (SIGNED) emprant el certificat de l’indicatiu principal per signar la petició. Quan deixis de ser responsable de l’indicatiu del club, el compte es pot transferir al control d’una altra persona.

Indicatius portables
Els certificats per a indicatius portables (exemple, EA3URC/5) seran sol·licitats signant (SIGNED) amb el teu indicatiu principal, i tindran un marge de dates corresponent a la operació en portable.

Expedicions DX, operacions en concursos o esdeveniments especials
Els certificats per a les teves expedicions DX personals, operacions personals en concursos o en esdeveniments especials, seran sol·licitats signant amb el certificat del teu indicatiu principal. Els certificats per a expedicions DX en grup i operacions en concursos en grup hauran de tenir un certificat no firmat. En cas de dubte sobre com crear un compte especial, contacta amb el LoTW. Estarem encantats d’ajudar-te.

Encarregats de QSL (QSL managers)
Si estàs a càrrec de les llistes de contactes i QSL de les operacions d’una altra persona, has de sol·licitar un certificat no firmat per a la seva indicatiu. Els encarregats de les QSL de múltiples indicatius d’una mateixa persona, o de indicatius de més d’un operador hauran de contactar amb LoTW abans de sol·licitar indicatius. LoTW és capaç de contemplar qualsevol combinació possible d’indicatiu, operador i QSL manager.

Desa el teu certificat
Com en el cas del teu indicatiu principal, l’últim pas és desar el certificat com un fitxer d’extensió p12 en un dispositiu d’emmagatzematge extern com un disquet, un CD, un disc extern o un llapis de memòria. En el cas de que el teu ordinador falli, el disc dur s’avariï o perdi fitxers, podràs recuperar els teus certificats del LoTW carregant teu fitxer p12 al menú TQSL CERT: TQSL CERT> FILE> LOAD CERTIFICATE

Com signar i pujar llistes de QSO
Ara que ja teniu un certificat electrònic, pots signar i pujar els teus logs al Logbook of The World. El primer pas en el procés de signatura és crear una ubicació per a l’estació. La ubicació contindrà informació geogràfica de la teva estació, com a zones WAZ i ITU, Locator, número IOTA (si s’escau), Estat i comtat (per a estacions en els EUA).

TQSL
1. Executar el programa TQSL (doble clic a la icona Tqsl.lnk).
2. Selecciona en el menú: STATION> ADD LOCATION.
3. Introduir tota la informació geogràfica de la ubicació del teu operació, i prémer NEXT
4. En el cas indicatius dels EUA, apareixerà un menú desplegable en el qual triaràs Estat i comtat:
5. L’últim pas és donar un nom a la ubicació de l’estació. Un cop l’hagis introduït (CASA per exemple), prem FINISH.

Com signar la teva llista
Se suposa que ja has creat un fitxer ADIF o un fitxer Cabrillo a partir de les dades en teu programa de registre de QSO. Alguns dels programes de registre més empleats tenen funcions per crear aquests fitxers automàticament.

1. Tria FILE> SIGN existing ADIF OR Cabrillo FILE:
2. Selecciona la ubicació d’estació que faràs servir per signar teu log. Marca (clic a l’indicatiu amb el botó esquerre) i prem OK.
3. Selecciona el fitxer de QSO a signar. Prem OPEN. Es recomana emprar un nom diferent per a cada fitxer del log, perquè puguis portar un millor control dels mateixos.
4. A continuació, selecciona el fitxer en el qual has d’escriure. Quan signis electrònicament la teva llista estaràs creant un fitxer amb extensió TQ8, és el fitxer segur que pujaràs a LoTW. Selecciona fitxer a signar, fitxer ADIF que has exportat del teu programa de registre o creat amb TQSL.
5. Et demanarà que confirmis la signatura. Si tens més d’un indicatiu en el programa, assegura’t que estiguis emprant el correcte per signar la llista. “Selecciona fitxer en el qual escriure” Recorda la carpeta on guardes el fitxer. Nom del fitxer i extensió (TQ8)
6. Opcionalment pots introduir el marge de dates per als QSO que desitgis pujar. Pots deixar una de les dates (o ambdues) en blanc. Si es puja informació duplicada, la de la pujada més recent prevaldrà sobre l’anterior. És un bon hàbit introduir com a data inicial (Start Date, format any-mes-dia) l’última data en què vas pujar QSO al LoTW.
7. Veuràs com el programa converteix la teva llista al format TQSL, quan finalitzi t’indicarà que el fitxer TQ8 està llest per ser penjat.
8. Inicia sessió al lloc web https://p1k.arrl.org/lotwuser/default
9. Seleccionar la pestanya UPLOAD FILE.
10. Prémer el botó Browse per localitzar i seleccionar el fitxer TQ8 que desitgis pujar.
11. Prémer el botó UPLOAD FILE per pujar el fitxer. Si tot ha estat fet correctament, apareixerà un missatge informant que el fitxer està a la cua (Queued) per ser processat. Si apareix un missatge com aquest: [Nom del fitxer] does not appear to be a TrustedQSL file! Processing aborted. El més possible és que hagis intentat pujar el teu fitxer ADIF o un altre fitxer que no sigui del tipus TQ8. 

(ARRL, American Radio Relay League)
(Traducció molt dolenta de l’anglès al català del traductor Google)