Aplicacions Zello, DMR, DSTAR i Echolink per a radioaficionats

El canal de Radioaficionats d’Osona, Ripollès i Cerdanya de l’aplicació Zello ha arribat als 100 subscriptors i tots són radioaficionats amb llicència. Aquesta APP permet la comunicació de persones en l’àmbit mundial a través d’internet i això no és  incompatible que els radioaficionats l’utilitzin. Tot i aquest gran èxit del Zello, molts radioaficionats critiquen l’ús d’aquest canal i no volen connectar-s’hi argumentant que això que no és ràdio.

Evidentment el Zello no és ràdio, però tampoc no ho són altres modes digitals en els quals s’hi barreja la ràdio i internet, com per exemple:
•    Echolink
•    DSTAR o DV (Digital Voice)
•    DMR (Digital Mobile Radio)

Per  tant, quan la ràdio la barregem amb una connexió a internet, deixa de ser ràdio tal i com l’entenem els radioaficionats. Els contactes que s’hi fan no tenen cap validesa. Només són una simple conversa o tertúlia via internet i res més. No entenem aquest atac en contra l’aplicació Zello, quan els radioaficionats que la critiquen són els que més utilitzen els modes citats anteriorment que són exactament iguals, és a dir, no tenen res a veure amb la ràdio a través de les ones electromagnètiques.