La Freqüència Modulada els anys 60 a Vic

La Freqüència Modulada els anys 60 a Vic.

EA3TZ, Maurici ens recorda el principi de la Freqüència Modulada els anys 60 Vic.

“L’any 1964 Ràdio Vic va començar a emetre en Freqüència Modulada amb un equip de 20 W. fet per en Sebastià Romero Terricabras (EA3LZ). Un diumenge al matí vàrem anar a Vic a investigar-ho. Afortunadament, un noi que hi feia de tècnic que també era aficionat a les emissores, molt amablement ens va deixar veure tots els equips. Com podeu imaginar els vàrem “observar amb lupa” donada la novetat de la Freqüència Modulada. La part de producció d’àudio no ens interessava pas gens, per això no en recordo res. Portava el pas final fet amb una QQE/40, tot l’equip era a vàlvules evidentment, i com a sistema de modulació portava una vàlvula EF80 treballant com a reactància variable.

L’antena era una apilació d’antenes “Yagi” de 3 o 4 elements horitzontals enfocades a les quatre direccions principals. Recordem molt bé aquests detalls, tant en Josep (EA3UB), com jo. Les línies de transmissió eren de fil paral·lel de 300 ohms. Tant els equips d’Ona Mitjana, com els d’FM, estaven situats a les golfes o terrat, d’un vell edifici del centre de Vic. Als baixos hi havia els estudis, crec recordar. Seria molt bonic poder recuperar fotos dels vells emissors, i millor seria si en Josep Maria (EA3BBS), pogués localitzar alguna cosa feta pel seu germà Sebastià (EA3LZ).”(Escrit per EA3TZ, Maurici , el 23 de febrer de 2011).

Emissor de Ràdio Vic EAM26 d’1 KW. de potència instal·lat l’any 1975.