Com editar de forma fàcil i ràpida les dades meteorològiques del programari “Cumulus”

En els fòrums de meteorologia trobem molta informació sobre com editar les dades meteorològiques del programari “Cumulus”, però a vegades són confuses o no són del tot correctes. Editar les dades o corregir algun error del “Cumulus”, és molt més ràpid, senzill i fàcil del que sembla. La llibreta principal on es desen les dades i que és la que hem d’editar sempre, és la que porta per nom “Dayfile”. Per tant, si el dia d’avui ens entra algun error de l’estació meteorològica, per exemple 60º de temperatura o 300 km/h de vent, el primer que farem serà corregir l’error comprovant les quatre llibretes següents anant al menú “Edit” del “Cumulus”:

  1. All time records – (Tots els rècords)
  2. Monthly records – (Rècords mensuals)
  3. This month’s records – (Rècords del mes actual)
  4. This year’s records – (Rècords de l’any actual)

Amb la pantalla oberta “All time records” clicarem el menú “Fetch dayfile data” i ens apareixeran a la columna de la dreta anomenada “Dayfile value” tots els valors extrems i correctes que hi havien abans de produir-se l’error. A la columna de l’esquerra veurem l’error enregistrat (exemple: temperatura 60º). Per a corregir l’error, clicarem la tecla “Copy” del “Dayfile value” (exemple: temperatura 35º) i aquest valor correcte quedarà traspassat a l’esquerra, a la llibreta “All time records“.

Després repetirem exactament el mateix procés a les tres llibretes restants. Hem de comparar les dades que tenim al fitxer principal “Dayfile” i en el cas que hi hagi alguna dada diferent (errònia o no) a la columna de l’esquerra, hem de copiar el valor correcte prement la tecla “Copy”. Les dades del fitxer “Dayfile” sempre han de coincidir amb les dades de les altres quatre llibretes.

Un cop fet això a les quatre llibretes, editarem l’error del dia d’avui a la llibreta “Today” (Avui). Aquesta llibreta no es pot editar amb l’editor i per tant l’haurem d’obrir i editar-la manualment escrivint el valor actual correcte, temperatura, vent, etc.

En el cas que corregim l’error l’endemà, no caldrà editar la llibreta “Today” (Avui), ja que no contindrà l’error perquè és d’ahir. En aquest cas, corregirem l’error primer al fitxer “Dayfile” i després a les llibretes restants.

Resumint. El que farem sempre, serà comprovar que totes les dades del fitxer principal “Dayfile” coincideixen amb les dades de les altres quatre llibretes, i si volem modificar o corregir alguna dada, ho farem primer al fitxer “Dayfile” amb el seu editor i després a la resta de llibretes comparant les dades i prement la tecla “Copy”.

Menú “Edit” per a editar les diferents llibretes.

 

A l’esquerra el fitxer “All time records”. A la dreta el fitxer “Dayfile”.

 

Editor del fitxer “Dayfile”.