Opinió sobre del nou mode digital FT8

 

Hola col·legues. Crec interessant llegir l’article ¿Está el modo FT8 dañando la radioafición? publicat a EA1URO.com

Jo era un usuari del mode ROS i m’agradava molt. Van sortir els ortodoxos per a dir que el ROS no era digital doncs era molt ample de banda. Quin horror no era legítim!, no estava amb la rectitud o creença d’uns radioaficionats puristes. Resultat, ningú no el fa servir. Ara uns altres d’aquests radioaficionats es fiquen amb el nou mode digital FT8 que està molt automatitzat! En sóc un usuari habitual, l’estic gaudint profundament. Dec ser un radioaficionat raríssim, a part de vell, amb indicatiu del maig de 1975 i 71 anys d’edat, vaig començar amb CW i AM a 40 metres, posteriorment SSB, FM i Packet amb un ordinador Commodore 64. Dins del món digital m’he anat adaptant a poc a poc a diferents modalitats com el PSK31, PSK63, JT65, ROS, OPERA, JT9 i finalment FT8, comptant que jo no competeixo amb res ni amb ningú, he fet la ràdio sempre com un divertiment que l’he fet a estones però que ha estat una afició que m’ha reportat molt i m’he trobat a gust, sempre fent servir aparells i antenes de cost econòmic. Mai he tingut una torreta de suport d’antenes, sempre tubs, antenes verticals per HF, VHF i UHF, baluns amb fils penjats. Actualment l’antena que faig servir és amb balun i un tros de fil no molt llarg, adaptat al tros que tinc, amb aquesta antena treballo des dels 60 metres fins als 6 metres, unes millor que altres sempre amb un adaptador d’antenes marca MFJ.

Us dic això perquè tot està basat en una enquesta del DXWorld sobre el mode FT8 i com ja sabeu a moltes publicacions els lectors diuen la seva i una d’elles diu: “I paid so much for my big tower and my amplifiers. Now this guy with a simple wire is working 150 DXCC countries in 4 months. WE HAVE TO STOP THIS!” Com podeu veure, amb majúscules diu HO HEM DE PARAR! És un problema d’ell si es vol gastar molts diners amb torretes altes, antenes direccionals, equips i amplificadors d’alt nivell i fer servir l’eslògan “jo tinc més països que tu”. Aquest radioaficionat discrimina a molts dels seus col·legues, trobo un comentari desagradable, sigui quina sigui la interpretació que jo hauria d’entendre. Els postres indigestos és quan acabo de votar i veig el resultat de l’enquesta: no sap, no contesta un 3%, l’FT8 no fa mal a la ràdio un 44%, Sí, fa mal a la ràdio un 53%. Pobre de mi!

Nota: “Vaig pagar molt per la meva gran torre i els meus amplificadors. Ara, aquest noi amb un cable senzill ha contactat amb més de 150 països DXCC en 4 mesos!” Aquest és el comentari, per a mi, desagradable.

EA3AID (Albert, Prats de Lluçanès)