La ràbia, una pel·lícula d’Eugeni Anglada i Arboix

La ràbia. Pel·lícula seleccionada per a la Setmana de la Crítica del Festival de Canes del 1979. Drama. 86 minuts. Català. Blanc i negre i color.

Guió: Eugeni Anglada i Arboix, José Miguel Hernán i Miquel Porter i Moix.

Intèrprets: Marta May, Francisco Jarque Zurbano, Alfred Luchetti, Dàrius Anglada, Maria Àngels Codina, María Asunción Sancho, Manuel Sánchez, Ramon Corominas, Carme Casanovas, Patrick Anglada, Joan Carles Fernández.

Sinopsi: Ferran, un jove de disset anys, toca la bateria en un grup de rock. Mentre camina cap al local on es presentarà la banda, veu uns nens jugant i recorda el seu passat, la seva evolució personal des de la infància, els seus traumes heretats de la guerra civil i de la postguerra. Ferran acaba exterioritzant la seva ràbia interna tocant la bateria.

La ràbia és una fita en la història del cinema català. La producció és de Josep Maria Forn (Produccions Cinematogràfiques Teide) i es van utilitzar quatre curts rodats per Eugeni Anglada: Grotesque Show (1972-73, curtmetratge 16 mm), La rage (1975, curtmetratge 16 mm i medalla d’or del Festival UNICA de Polònia), El Pitus (1975-76, curtmetratge 16 mm) i Cavall fort (1976, curtmetratge 16 mm).

Josep Maria Forn diu: El 1978, juntament amb Eugeni Anglada, vam muntar una curiosa operació: recuperar quatre curtmetratges de la seva primera època de cineasta amateur rodats en blanc i negre, en 16 mm, rodar una connexió de principi i de final i una nova història en 35 mm i en color. De tot això va sortir La ràbia, una producció molt curiosa en la qual l’espectador assisteix al creixement real del protagonista que en les primeres seqüències és un nen i en les últimes és un adolescent.

Exteriors rodats a: Rupit, Vic, Embassament de Sau, Manlleu, Roda de Ter, Setcases, Sant Hipòlit de Voltregà, Espinama i Potes. Interiors rodats a: Col·legi la Salle (Sant Hipòlit de Voltregà) i Escuela de Maestría Industrial (Vic).

El material malmès provinent d’un vídeo VHS ha estat restaurat per AnarchicBuddha.

La ràbia
La ràbia