Demà dilluns l’estat espanyol rastrejarà tots els telèfons mòbils

Demà, dilluns 20 de juliol de 2020, l’INE tornarà a rastrejar els telèfons mòbils de tot l’Estat. Per tant, sabran on som en tot moment, de dia i de nit. Com que l’estudi es farà a partir de la informació de la xarxa de telefonia, si el dispositiu està desconnectat d’aquesta, no es podrà fer el seguiment dels moviments, és a dir, l’única forma d’evitar que l’Estat rastregi el mòbil és desconnectar-lo totalment durant el dia que dura l’anàlisi. Posar el mòbil en mode avió no evita el rastreig. És molt recomanable tenir el telèfon desconnectat tot el dia de demà i no tornar-lo a connectar fins al dimarts dia 21 de juliol.

L’advocat Josep Jover alerta que hi ha un dictamen de l’any 2014 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en el qual es considera que les metadades no són dades totalment anònimes. Segons el hacktivista barceloní Fadelkon, les empreses privades fa anys que recullen dades “per a finalitats molt més perverses”. De la mateixa forma s’expressa Mercè Botella, de la cooperativa de telefonia Som Connexió, quan afirma que “Google, Facebook, WhatsApp i Apple, controlen les nostres dades a la seva voluntat”.

L’Estat ja va rastrejar els telèfons mòbils l’any 2019, els dies 18, 19, 20, 21 i 24 de novembre i el 25 de desembre.

Hauríem d’estar molt preocupats per aquest seguiment que vulnera la nostra privadesa i l’opció més segura per a no participar-hi és tenir apagat el telèfon mòbil durant tot el dia de demà, és a dir, 24 hores sense interrupció.