Manifest sobre l’autocensura a TV3

Reproducció original del manifest sobre l’autocensura a TV3 publicat al Twitter d’en Peyu.

EL CORRAL. MANIFEST SOBRE L’AUTOCENSURA A TV3

Bricoheroes! D’aquí a 1 hora s’estrenarà el primer capítol de la 3a i última temporada. @tv3cat ens n’ha fet retirar un fragment. El que veureu a les 22:00 no és exactament el que nosaltres vam crear. Hem d’acatar-ho però no hi estem d’acord. No és fàcil fer aquest tweet perquè probablement ens hi juguem feina i futurs projectes però com a creador del format i del guió d’aquest moment concret, vull compartir-ho per evidenciar que tenim un problema de llibertat d’expressió.

El mes de juliol es va cancel·lar l’emissió de la segona temporada a la TDT perquè gent de @CiudadanosCs, @socialistes_cat i @Tonicanto 1 (que ja no sé on posar-lo) van escandalitzar-se perquè evidentment no els hi agrada, o més ben dit, els molesta el nostre contingut. Van trobar l’excusa de la publicitat (Hi havia mencions publicitàries directes que no estaven etiquetades com a tal. No ho estaven perquè el programa estava pensat per YouTube i no per la TDT, i @tv3cat va decidir repetir les temporades a la TDT i no van caure en etiquetar-ho)

Trobareu desenes d’exemples d’altres programes que han fet al mateix, però com que el contingut en aquests casos no molestava a ningú políticament, la publicitat no era problema. Quan es va generar la polèmica, per sort, la 3a temporada ja estava signada i va tirar endavant. Tot i així, @tv3cat ja ens ha comunicat que en aquesta ocasió només es distribuirà a YouTube i no es repetirà a l’estiu a la TDT com s’havia fet amb les altres dues. Es podria fer, perquè les mencions en aquest cas s’han etiquetat degudament. Malgrat tot no l’emetran a la TDT per estalviar-se problemes, i així mateix ens ho han fet saber. Estic plenament convençut que sense la polèmica del juliol passat el gag d’avui referent a Leticia Ortiz s’hagués emès sense problemes, com s’havien emès altres gags igual d’irreverents.

Però per alguna raó o altra, a no sé qui exactament, no li interessa que es faci soroll. Tampoc vam ser convidats a la presentació de la nova temporada de @tv3cat on es van presentar totes les estrenes i renovacions, excepte la 3a i última temporada de BricoHeroes que no es va ni esmentar. També se’ns va dir, que davant la polèmica, no convenia fer soroll. A qui exactament? Perquè jo crec que ens convé fer més soroll que mai i defensar l’únic producte audiovisual que té @tv3cat ara mateix amb capacitat d’atrapar als joves en català.

Respecte al fragment concret que ens han censurat al capítol d’avui (Ells no diuen censura, diuen que “tenim una visió diferent respecte un gag”) us explico la justificació que m’han donat per retirar-lo. Diuen que el gag és masclista i que una televisió pública no ho pot emetre. Crec que qualsevol persona pot entendre que el que està passant en aquell moment, en un context d’un programa d’humor negre i estripat, és que hi ha dos pelacanyes tancats en un taller jugant a imaginar-se que un dia seran milionaris. I que a un d’ells se li acut dir que “li agradaria que li xupés la Leticia Ortiz” És una fantasia de milionari, i evidentment algú la pot trobar masclista, però és que malauradament i precisament els milionaris que coneixem tots no solen ser gent de valors massa respectables. Aquesta és la meva visió i la de l’equip de #BricoHeroes TV3 que som els que hem creat el format i que, volem defensar, precisament, que per dir coses com aquestes i ficar-nos amb el poder, el programa s’ha convertit en un fenomen en general i sobretot entre els joves.

Explico el criteri que hem seguit fins ara amb els límits del nostre humor. Tot allò que podia comportar problemes legals: incitació a la violència, dret a l’honor, protecció de menors… Els gags que @tv3cat ens ha demanat retirar en aquest sentit s’han retirat sempre i hi hem estat d’acord. Retirar contingut per evitar problemes legals ho puc entendre, però no puc compartir DE CAP MANERA, retirar contingut només per estalviar-se problemes polítics. No ens havia passat mai fins ara, i en aquest sentit vull agrair a @tv3cat que hagi estat així.

Però també, he de criticar-ho ara, sobretot perquè la censura es produeix per la por a generar soroll. Soroll que generaran els mateixos de sempre i, retirat aquest gag, trobaran qualsevol altra excusa per demanar que es retiri el programa o per exigir la dimissió d’algú. Perquè els fa por que hi hagi dos humoristes parlant amb total llibertat, i el que encara els fa més por, és que milers de joves estiguin enganxats a un contingut fet en català i des d’una perspectiva crítica. L’adoctrinament que realment els espanta és que ensenyem als joves a ser crítics amb el poder i els abusos del sistema actual. I la resta són excuses, el “puta espanya”, la publicitat o, en aquest cas la “Leticia Ortiz” només són excuses per intentar acabar amb un contingut que no els hi agrada. No parlo de TV3 en aquest cas, parlo dels de sempre. Els que prefereixen tenir els joves enganxats a campionats de globus que no poden tocar a terra i, a més a més, retransmesos en castellà, que no pas, tenir-los consumint contingut crític i en català. Autocensura-nos per estalviar que “els de sempre” generin soroll, considero que és un ERROR.

Amb aquest fil simplement vull deixar constància que retirant el fragment no fem cap favor ni a l’humor, ni a BricoHeroes, ni a TV3, ni al país en general que prou mancat està de contingut transgressor i atractiu. El “políticament correcte” ens està conduint a una societat grisa i avorrida que, sincerament, no vull que sigui la meva. Qui és el locu ara?

Peyu
24 d’Octubre del 2021