Per què el WhatsApp mai no serà segur?

El WhatsApp és extremadament perillós i insegur.

El món sembla sorprès per la notícia que WhatsApp va convertir qualsevol telèfon en programari espia. Els atacants podien accedir a tot el que hi ha al vostre telèfon, incloses fotos, correus electrònics i textos, només perquè teníeu instal·lat WhatsApp.

Aquesta notícia no em va sorprendre, però. L’any passat, WhatsApp va haver d’admetre que tenia un problema molt similar: una única videotrucada a través de WhatsApp era tot el que necessitava un pirata informàtic per tenir accés a totes les dades del vostre telèfon.

Cada vegada que WhatsApp ha d’arreglar una vulnerabilitat crítica a la seva aplicació, sembla que una de nova ocupa el seu lloc. Tots els seus problemes de seguretat són convenientment adequats per a la vigilància, semblen i funcionen molt com les portes del darrere.

A diferència de Telegram, WhatsApp no ​​és de codi obert, de manera que els investigadors de seguretat no poden comprovar fàcilment si hi ha portes posteriors al seu codi. WhatsApp no ​​només no publica el seu codi, sinó que fan exactament el contrari: WhatsApp ofusca deliberadament els binaris de les seves aplicacions per assegurar-se que ningú els pugui estudiar a fons.

Fins i tot, WhatsApp i la seva empresa matriu, Facebook, poden ser obligats a implementar portes del darrere, mitjançant processos secrets com les ordres de mordaç de l’FBI. No és fàcil executar una aplicació de comunicació segura des dels EUA. Una sola setmana que el nostre equip va passar als EUA el 2016 ens va aconseguir tres intents d’infiltració per part de l’FBI. Imagineu què poden fer deu anys en aquest entorn a una empresa amb seu als Estats Units.

Les agències de seguretat utilitzen esforços antiterroristes per justificar la plantació de portes del darrere. El problema és que aquestes portes del darrere també poden ser emprades per criminals i governs autoritaris. No és estrany que els dictadors semblen estimar WhatsApp: la seva falta de seguretat els permet espiar a la seva pròpia gent, de manera que WhatsApp continua disponible gratuïtament a llocs com Rússia o Iran, on Telegram està prohibit per les autoritats.

De fet, vaig començar a treballar a Telegram com a resposta directa a la pressió personal de les autoritats russes. Aleshores, el 2012, WhatsApp encara estava transferint missatges en text pla. Allò va ser una bogeria. No només els governs o els pirates informàtics, sinó també els proveïdors de telefonia mòbil i els administradors de wifi tenien accés a tots els textos de WhatsApp.

Més tard, WhatsApp va afegir una mica de xifratge, que ràpidament va resultar ser un estratagema de màrqueting: la clau per desxifrar els missatges estava disponible com a mínim per a diversos governs, inclosos els russos. Aleshores, quan Telegram va començar a guanyar popularitat, els fundadors de WhatsApp van vendre la seva empresa a Facebook i van declarar que “la privadesa estava al seu ADN”. Si és cert, devia ser un gen latent o recessiu.

Fa tres anys, WhatsApp va anunciar que implementava el xifratge d’extrem a extrem perquè “cap tercer pugui accedir als missatges”. Això va coincidir amb una empenta agressiva perquè tots els seus usuaris fessin còpies de seguretat dels seus xats al núvol. Quan va fer aquesta empenta, WhatsApp no ​​va dir als seus usuaris que, quan es feien una còpia de seguretat, els missatges ja no estan protegits per xifratge d’extrem a extrem i els pirates informàtics i les forces de l’ordre hi poden accedir. Un màrqueting brillant, i algunes persones ingènues estan complint la seva pena a la presó com a resultat.

Els usuaris de WhatsApp prou resistents per a no caure en les finestres emergents constants que els diuen que facin una còpia de seguretat dels seus xats encara es poden rastrejar mitjançant una sèrie d’altres trucs, des d’accedir a les còpies de seguretat dels seus contactes fins a canvis de clau de xifratge invisibles. Les metadades generades pels usuaris de WhatsApp (registres que descriuen qui xateja amb qui i quan) es filtren a tota mena d’agències en grans volums per l’empresa matriu de WhatsApp.

WhatsApp té un historial consistent: des del xifratge zero al seu inici fins a una successió de problemes de seguretat estranyament adequats per a finalitats de vigilància. Mirant enrere, no hi ha hagut un sol dia en els deu anys de viatge de WhatsApp en què aquest servei fos segur. És per això que no crec que només actualitzar l’aplicació mòbil de WhatsApp la faci segura per a ningú. Perquè WhatsApp es converteixi en un servei orientat a la privadesa, s’ha d’arriscar a perdre mercats sencers i a enfrontar-se amb les autoritats del seu país d’origen. Sembla que no estiguin preparats per a això.

L’any passat, els fundadors de WhatsApp van abandonar l’empresa per preocupacions sobre la privadesa dels usuaris. Segurament estan lligats per ordres de mordaç o NDA, de manera que no poden discutir les portes del darrere públicament sense arriscar la seva fortuna i la seva llibertat. Van poder admetre, però, que “venen la privadesa dels seus usuaris”.

Puc entendre la reticència dels fundadors de WhatsApp a oferir més detalls: no és fàcil posar en risc la vostra comoditat. Fa uns quants anys vaig haver d’abandonar el meu país després de negar-me a complir amb les infraccions de privadesa sancionades pel govern dels usuaris de VK. No va ser agradable. Però tornaria a fer alguna cosa així? Amb molt de gust. Cadascú de nosaltres morirà eventualment, però nosaltres, com a espècie, ens quedarem una estona. Per això crec que acumular diners, fama o poder és irrellevant. Servir la humanitat és l’únic que realment importa a llarg termini.

I, tanmateix, malgrat les nostres intencions, crec que defraudem la humanitat en tot aquest assumpte del programari espia de WhatsApp. Molta gent no pot deixar d’utilitzar WhatsApp, perquè els seus amics i familiars encara hi fan servir. Això vol dir que a Telegram hem fet un mal treball per persuadir la gent perquè canviï. Tot i que hem atret centenars de milions d’usuaris en els últims cinc anys, això no va ser suficient. La majoria dels usuaris d’Internet encara són ostatges per l’imperi Facebook/WhatsApp/Instagram. Molts dels que fan servir Telegram també estan a WhatsApp, és a dir, els seus telèfons encara són vulnerables. Fins i tot els que han abandonat WhatsApp completament probablement encara fan servir Facebook o Instagram, tots dos creuen que està bé emmagatzemar les vostres contrasenyes en text pla (encara no em puc creure que una empresa tecnològica pugui fer alguna cosa com això i obtenir fora amb això).

En els seus gairebé sis anys d’existència, Telegram no ha tingut fuites de dades importants ni fallades de seguretat del tipus que WhatsApp demostra cada pocs mesos. En els mateixos sis anys, hem revelat exactament zero bytes de dades a tercers, mentre que Facebook/WhatsApp ha estat compartint pràcticament tot amb tothom que va afirmar que treballava per a un govern.

Poques persones fora de la comunitat de fans de Telegram s’adonen que la majoria de les noves funcions de missatgeria apareixen primer a Telegram i, després, WhatsApp les copia fins al més mínim detall. Més recentment assistim a l’intent de Facebook de manllevar tota la filosofia de Telegram, amb Zuckerberg declarant sobtadament la importància de la privadesa i la velocitat, pràcticament citant paraula per paraula la descripció de l’aplicació de Telegram en el seu discurs.

Però queixar-se de la hipocresia i la falta de creativitat de Facebook no ajudarà. Hem d’admetre que Facebook està executant una estratègia eficient. Mireu què li van fer a Snapchat.

A Telegram hem de reconèixer la nostra responsabilitat a l’hora de formar el futur. Som nosaltres o el monopoli de Facebook. O és llibertat i privacitat o cobdícia i hipocresia. El nostre equip ha estat competint amb Facebook durant els últims tretze anys. Ja els vam vèncer una vegada, al mercat de xarxes socials d’Europa de l’Est. Els tornarem a vèncer al mercat global de missatgeria.

No serà fàcil. El departament de màrqueting de Facebook és enorme. A Telegram, però, no fem gens de màrqueting. No volem pagar periodistes i investigadors perquè parlin al món de Telegram. Per això, confiem en vosaltres: els milions dels nostres usuaris. Si us agrada prou Telegram, ho explicareu als vostres amics. I si cada usuari de Telegram convenç a tres dels seus amics perquè esborrin WhatsApp i es traslladin permanentment a Telegram, Telegram ja serà més popular que WhatsApp.

S’acabarà l’era de la cobdícia i la hipocresia. Començarà una era de llibertat i privadesa. Està molt més a prop del que sembla.

Font: Pavel Durov, fundador de Telegram.