Mes: Desembre de 2023

Equip Porró

Uniu-vos al canal de Telegram de l’Equip Porró.

L’Equip Porró és un grup de radioaficionats majoritàriament d’Osona, Moianès i Ripollès fundat el 23 de juliol de 2016. Els seus membres es dediquen a activar referències de senyals geodèsics, comarques catalanes, espais naturals de Catalunya, ermites, castells, monuments i vestigis, estacions de ferrocarril, cims, etc.

La denominació “Equip Porró” respon més a unes circumstàncies determinades que no pas a un grup tancat de radioaficionats. La creació del nom “Equip Porró” tampoc no marca una cronologia, sinó una passió per realitzar activacions i compartir-les amb altres radioaficionats.

Hi ha constància que aquest grup de radioaficionats de la Plana de Vic venia realitzant activacions des de l’any 2009. Malgrat que concretament el nom s’utilitzarà per primera vegada en el clúster pel company EA3CH en l’anunci de l’activació del 23 de juliol de 2016, cal explicar que la idea d’establir un nom es va realitzar hores abans en el mateix lloc de l’activació del senyal geodèsic de Calders.

Es podria parlar del company que va aportar la idea de crear un nom pel grup, però el que realment és important és que s’està definint un grup obert de radioaficionats i també de simpatitzants que els apassiona les activacions i que segueixen les directrius dels experts que més en saben sobre el tema.

Tota la informació sobre les activitats de l’Equip Porró, fotografies, vídeos, àudios i dades, són publicades a ea3fhp.cat

Document històric: Node de radiopaquet a Collsuspina

Reportatge publicat a la revista Digipeater el març de 1995. Node (reemissor) de packet ràdio instal·lat l’any 1995 a Collsuspina per l’Eliseu, (30AT474). A la fotografia l’Eliseu, ara EA3HKA, amb els equips de l’època.

El packet ràdio o radiopaquet és una modalitat de comunicació digital que permet transmetre dades a ràfegues, lliure d’errors i d’alta velocitat, utilitzada per radioaficionats.

Els radioaficionats i l’anticatalanisme

Publicat el divendres, 30 de desembre de 2016 a les 14:14. Avui ho tornem a recordar.

Els radioaficionats són força desconeguts per la societat i sempre han volgut fer creure que és un col·lectiu que no opina mai de política ni de cap altre tema, cosa totalment falsa. Els radioaficionats que expressen les seves idees mitjançant la ràdio sempre són criticats pels altres, argumentant que la ràdio ha de ser neutral i s’ha de mantenir allunyada de la política i de les opinions personals. Inclús s’ha arribat a dir que són uns “mals radioaficionats” pel fet de mostrar senyeres, siguin estelades o no, en les seves activitats de ràdio.

D’altra banda també hem de dir que aquest col·lectiu ha estat i és molt espanyolista, inclús a la nostra comarca, i es nega sempre a mostrar la seva “catalanitat” davant del món. Només cal comprovar que, en un conegut cercador d’indicatius de radioaficionat, la majoria o quasi tots mostren la bandera espanyola i “Spain” en comptes de substituir-la per la senyera catalana i Catalonia o Catalunya.

Alguns exemples:

Molts radioaficionats són socis d’una coneguda associació estatal que no ens representa gens, no ens sentim identificats i no fa cap gestió per controlar i eliminar els insults i atacs contra Catalunya que escriuen els socis en el seu fòrum. No s’adonen que amb la seva quota de soci estan mantenint tot això i en canvi hi simpatitzen i no es donen de baixa. És totalment incomprensible i il·lògic.

Amb motiu de la consulta popular no referendària del 9 de novembre de 2014 (el 9N) es va demanar l’indicatiu especial EG3CWV (Catalans Want to Vote) a la “Jefatura Provincial de Inspección de Telecomunicaciones de Barcelona” el qual va ser autoritzat per vint dies. L’actitud de molts radioaficionats catalans i espanyols va ser vergonyant, es van dedicar a boicotejar l’activitat provocant interferències quan es transmetia, amb comentaris i greus insults tant per ràdio com als diversos “clústers” on s’hi anuncien les activitats. Un radioaficionat de Catalunya va qüestionar la legalitat de l’autorització i va presentar una denúncia a la “Jefatura Provincial de Inspección de Telecomunicaciones de Barcelona” la qual, òbviament, no va prosperar.

Alguns d’aquests radioaficionats anticatalans es dediquen a enviar i molestar constantment enviant correus, tuits, telegram, WhatsApp, missatges SMS als radioaficionats que defensen les seves idees mitjançant la ràdio.

A aquests radioaficionats que es queixen cada vegada que expressem una opinió política els preguntaríem:

Què farien si detinguessin el seu fill per haver expressat una opinió mitjançant una metàfora totalment inofensiva?
Què farien si detinguessin el seu fill per haver posat unes absurdes urnes de cartó per poder votar democràticament?
Què farien si detinguessin el seu fill per haver penjat una senyera estelada totalment legal i inofensiva?

Es quedaríem asseguts al sofà mirant la televisió i “passant de tot”? Si fos el seu fill segur que no es quedarien de braços plegats. No s’hi val a dir: “això no té res a veure amb els radioaficionats” o “manteniu la política allunyada de la ràdio”.

Aquest espanyolisme, falta de respecte i anticatalanisme que mostren els radioaficionats en general i en particular els d’Osona, demostra que ja estan d’acord amb aquesta pèssima situació que genera l’estat espanyol que també afecta la nostra afició anomenada incorrectament “radioafició”.

No demanem res de l’altre món. Només demanem respecte, respecte i respecte i llibertat de pensament, i perquè no, més implicació en el moment de defensar-nos dels atacs de l’estat espanyol i defensar més “els productes de proximitat”, les associacions, els diplomes, els concursos, les activitats, etc. de casa nostra, i de passada promocionar la nostra nació, Catalunya, i la nostra catalanitat arreu del món.

En legítima defensa

Publicat el dimecres, 28 de juny de 2017 a les 12:12 i avui ho tornem a recordar per mostrar com n’és de deplorable el col·lectiu de radioaficionats.

Des de fa uns dies, el radioaficionat amb indicatiu EA3GOO, està emetent en telegrafia missatges curts anunciant la República Catalana. Les reaccions en contra d’aquestes emissions no s’han fet esperar. En un conegut fòrum s’hi expressen opinions, amenaces i insults en contra d’aquestes emissions que, hem de dir, són perfectament legals. Alguns d’aquests radioaficionats estan disposats a tot, fins i tot enviar-li correus electrònics i denunciar un fet que és legal i legítim. El radioaficionat EA3GOO es va trobar cotxe sospitós aparcat davant de casa seva i quan el va veure, va marxar a tota velocitat amb els llums apagats. Sospitem que el senyor d’aquest cotxe, que l’anomenarem “radioaficionat obsessionat” estava comprovant si les emissions sortien del domicili del radioaficionat en qüestió, EA3GOO.

Sabem qui és el senyor del cotxe sospitós, el “radioaficionat obsessionat”, és el mateix que altres vegades ja ha anat a “visitar” altres radioaficionats. Aquí tenim alguns casos:

– El “radioaficionat obsessionat” va amenaçar de publicar el número de telèfon fix d’un radioaficionat d’Itàlia que habitualment emet a la freqüència de 14.195 USB amb l’argument gens vàlid que en aquesta freqüència no s’hi pot emetre, ja que està reservada als contactes internacionals (DX) segons els Pla de Bandes de la IARU. Això no és cert. La IARU no és cap autoritat, només és la federació de les associacions estatals de cada país i les seves normes no afecten els radioaficionats en general, en tot cas, només afectarien els seus socis. El “radioaficionat obsessionat” desconeix que aquest el Pla de Bandes no són normes d’obligat compliment, només són recomanacions i per tant no s’han de complir. Emetre a la freqüència de 14.195 és perfectament legal i ningú no ens pot obligar a canviar de freqüència. Els radioaficionats només estem obligats a complir el reglament publicat al BOE (Ordre IET/1311/2013, de 9 de juliol, pel que s’aprova el reglament d’ús del domini públic radioelèctric per radioaficionats, BOE núm. 166, de 12.07.2013) però no hem de complir normes d’associacions privades i molt menys si no som socis.

– El “radioaficionat obsessionat” va anar al domicili d’un altre radioaficionat, li va tirar un petard d’alta potència i li va enganxar a la porta una etiqueta on deia “portadora no” (interferències no). El “radioaficionat obsessionat” s’inventa una nyepa dient que ha comprovat que des d’aquest domicili s’emeten interferències (cosa totalment falsa) però en fer córrer la mentida entre tots els seus amics i gran part del col·lectiu això es va estenent ràpidament i provoca que la gent es cregui les mentides del “radioaficionat obsessionat”. No és la primera vegada que ho fa.

– El “radioaficionat obsessionat” exerceix de “policia de les ones”, vigila constantment a tots els radioaficionats ficant-se allà on no el demanen. Realment està molt obsessionat amb la seva afició i faria qualsevol cosa irregular per guanyar un concurs o sortir a les posicions més altes dels rànquings. Lamentable, deplorable i penós. Que un radioaficionat estigui disposat a fer aquestes ximpleries per una simple afició demostra que, com a persona humana, no val res.

No volem mai més persecució, pressions, intromissions, assetjament, visites, amenaces, insults i agressivitat per part d’alguns radioaficionats. Mai més! Només demanem que es respectin les nostres opinions. És molt fàcil, només és qüestió de voluntat. Ens sentim avergonyits del nostre propi col·lectiu i ja no en volem formar part. Perdoneu, però algú ho havia de dir!

Etiqueta que es va trobar enganxada a la porta de casa seva un radioaficionat perseguit per les seves idees.

Good DIGITAL morning 2024

Pla d’activitat en modes digitals dels dissabtes de gener i febrer de 2024.

Bandes: 10, 12, 15, 17, 20, 30 i 40 m

  • De l’1 al 10 de gener de 2024 – (10 dies les 24 hores – «01-10» Digital Activity Days)
  • 13 de gener de 2024 – ROS – (05:00 a 08:00 UTC)
  • 20 de gener de 2024 – SIM31 – (05:00 a 08:00 UTC)
  • 27 de gener de 2024 – FT4 – (07:00 a 09:00 UTC – «FT4 Sprint Fast Training»)
  • 03 de febrer de 2024 – DominoEX Micro – (05:00 a 08:00 UTC)
  • 10 de febrer de 2024 – JT65 – (05:00 a 08:00 UTC)
  • 17 de febrer de 2024 – MFSK11 – (05:00 a 08:00 UTC)
  • 24 de febrer de 2024 – HELL – (05:00 a 08:00 UTC)