ED3RP (Puig Castellar)

.

Indicatiu especial: ED3RP
Data: Diumenge 13 de novembre de 2011
Referències: VGB-011 / DMC-08017

El Puig Castellar o el Castellar és una muntanya de 1.016 m. al nord de la urbanització del Puigsagordi, i és el el cim més alt de tot el terme municipal de Balenyà.

El Puig està situat a uns 300 m. dels reemissors que distribueixen les ones de ràdio i televisió a bona part d’Osona i del Moianès. Es troba envoltat de bosc i de parets de roca calcària molt aptes per l’escalada. La zona forma part d’una finca particular, i disposa d’unes 40 vies d’escalada de diferents graus de dificultat i d’una mitjana de 20 m. d’alçada.

La seva importància principal rau en què 2000 anys enrere fou un assentament iber. Els ausetans situaven els seus nuclis en punts estratègics per controlar el territori i el Puig Castellar n’és un de molt bo ja que les vistes que ofereix son impressionants: des de les muntanyes de Montserrat, l’altiplà del Moianès i tota la Plana de Vic, fins als Pirineus. Diverses restes ibèriques van aparèixer quan les màquines que obrien els vials de la urbanització Puigsagordi van treure a la llum trossos de ceràmica, monedes i altres tipus d’objectes. Aquestes restes es conserven al Museu Episcopal de Vic.

Actualment el cim està coronat per una moderna creu de pedra datada de l’any 1968. La creu va ser construïda en aquest indret per un pare desolat pel suïcidi del seu fill de 19 anys. És una zona bonica i curiosa ja que la presència de grans blocs de pedra calcària en fa un paisatge diferent al que es veu a la zona. L’accés a la creu no és fàcil i s’ha de buscar un camí segur per arribar-hi. Cal una preparació adequada per escalar-lo.