Radioaficionat, sí. Ham, no

 

La paraula radioaficionat segons el diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans

català: radioafeccionat (paraula en desús)
català: radioaficionat
castellà: radioaficionado

anglès: radioamateur

Font: UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia, Ciència i Tecnologia)

Telecomunicacions. Sistemes i serveis de telecomunicació. | Radioaficionat. Persona que per afició es dedica a la comunicació a distància per mitjà de les ones radioelèctriques. Els radioaficionats utilitzen equips de potència relativament petita, que aprofiten les propietats de la reflexió de les radiacions de les capes ionitzades de l’atmosfera que envolten la Terra i les reflexions amb la Lluna dels senyals electromagnètics. Les bandes de freqüències utilitzades van des de desenes de kHz fins a la UHF, segons les aplicacions i la normativa dels diferents països. Les més populars són la banda ciutadana (al voltant de 27 MHz, anomenada CB-27) i les bandes de 2 m (144-146 MHz) i de 70 cm (430-440 MHz). L’activitat dels radioaficionats, així com la concessió de llicències, està regulada pels estats. Els radioaficionats catalans començaren les seves activitats cap a l’any 1911, molt poc temps després de la divulgació de l’invent de Marconi, i formen part d’un dels districtes més actius i nombrosos de l’estat.

D’altra banda, no s’ha de fer servir mai la paraula “Ham” (de l’anglès) per referir-nos als radioaficionats. Si cerquem a la xarxa temes relacionats amb els radioaficionats, trobarem molt sovint o gairebé sempre la paraula “Ham” o “Ham Radio”. Tampoc no s’ha de fer servir la paraula “radioafició”, ja que en català no existeix, no és al diccionari.

“Ham”, en anglès, significa pernil. | Pernil. Cuixa d’un animal, especialment del porc. Tenir una persona bons pernils. Cuixa o espatlla de porc o de senglar salada per a ser conservada. Pernil del país, pernil dolç, pernil de porc, desossat, assaonat i cuit. (Diccionari de la llengua catalana)

Ham. Cut of meat from the heavy-muscled part of a hog’s rear quarter, between hip and hock, usually cured. That part of a hog’s hind leg. The part of the leg back of the knee.

No entenem per què gairebé sempre s’usa la paraula “ham” que no té absolutament res a veure amb els radioaficionats ni amb la ràdio.

Conclusió: Els radioaficionats no som pernils, no som “hams”, som persones aficionades a la comunicació a distància per mitjà de les ones electromagnètiques. Si us plau, no feu servir mai més la paraula HAM. S’ha d’usar “Radioamateur” o Amateur Radio”.