Cal actualitzar el més aviat possible el programari per a emetre en FT8

El popular mode digital FT8 ja està utilitzant, en període de proves, el nou protocol de 77 bits que no és compatible amb cap versió anterior dels programes existents d’FT8, com el JTDX, el MSHV i el WSJT-X.

A partir del 10 de desembre de 2018 es distribuirà la versió definitiva del programa WSJT-X 2.0 tot i que actualment ja hi ha altres programes derivats de l’original, com el MSHV de Bulgària, que ja ha incorporat definitivament el nou protocol.

Si no s’actualitza el programa, es veuran molts senyals a la cascada que no es descodificaran. Hi ha tres programes que podem escollir si volem emetre en FT8:

  • WSJT-X (Programa original creat per K1JT)
  • MSHV (És un derivat de l’original desenvolupat per LZ2HV)
  • JTDX (És un derivat de l’original desenvolupat per UA3DJY i ES1JA)

El JTDX encara no ha fet el canvi de protocol i al dia d’avui només tenim dues opcions. Aquest canvi té com a avantatge el fet de poder utilitzar indicatius compostos de fins a 11 caràcters i permet fer concursos en mode FT8 amb el corresponent intercanvi típic, per exemple, 599 001 o 599 NY, etc. Els dies 5 i 6 de gener de 2019 es realitzarà el concurs ARRL RTTY Roundup que inclou, a banda d’altres modes, l’FT8.