Fons documental i històric de radioaficionats

En Pere, EA3HK, disposa d’un fons històric de documentació de radioaficionats. Es tracta principalment de targetes QSL i articles, alguns tan antics, que arriben als anys 20 del segle passat. Aquesta és la presentació que fa en Pere d’aquesta iniciativa:

Benvolguts col·legues:
La història de la radiodifusió catalana està ben documentada amb nombrosos llibres, articles, pàgines web, documents escrits i sonors que han perdurat des del bell inici i que tenim fàcilment al nostre abast. Dissortadament no passa el mateix amb l’afició a la ràdio, especialment en els seus orígens, a causa de la pèrdua de documentació de l’època, en gran part en mans de particulars; familiars d’aquells pioners de l’afició a la ràdio que en lloc de custodiar-la amb diligència, com han fet les empreses operadores de radiodifusió, la gran part de documents han anat a parar directament a les escombraries, perdent-se el fil de la història en molts casos.

No fa pas gaire, després de donar-hi moltes voltes, vaig contactar amb un familiar d’un exradioaficionat EAR. Tot el material va anar a parar a la brossa. Resulta que el radioaficionat EAR era un fumador empedreït i, en traspassar, totes les targetes QSL penjades a la paret, fotografies, revistes i tot el material va ser eliminat a causa de la pudor de fum. No és l’únic cas que m’he trobat. Per sort hi ha companys que lluiten per a aconseguir que això no succeeixi. No els importa fer quilòmetres i dedicar-hi hores per tal de deslliurar els documents d’un final tràgic.

Amics, col·legues, faig una crida per a intentar salvar tot el material documental que es pugui i que tinguem a l’abast; bé sigui al fons d’un calaix, armari o algú que sapigueu que en pot tenir i permeti escanejar-ho. La finalitat és fer un fons documental digital que al començament pot estar allotjat al “núvol” i posteriorment pot ser traslladat a una pàgina web dedicada exclusivament a aquest tema. D’aquesta forma, el fons seria ben assequible i facilitaria la seva consulta, tant a l’interessat nostàlgic, com a l’historiador o escriptor que ho pugui necessitar per al seu treball de recerca.

Demano doncs, que tots els documents dels quals disposeu, preferentment transformats a format digital i amb bona resolució, me’ls envieu per penjar-los al núvol i posteriorment a la pàgina web del “Fons Històric de l’Afició a la Ràdio“. | elpere@tinet.cat

Targeta QSL de l’estació EA3OM de Sabadell de l’any 1971