Mes: febrer de 2019

Catalunya té dret a ser admesa a la llista de països del DX Century Club

Per als lectors que no són radioaficionats, expliquem en què consisteix la nostra petició a l’associació de radioaficionats americana responsable del diploma de països DXCC, l’American Radio Relay League (ARRL), per tal que reconegui Catalunya com a país, el que s’anomena en l’àmbit dels radioaficionats “entitat DXCC”.

Què és una entitat del DX Century Club, DXCC?

L’objectiu principal dels radioaficionats és, entre d’altres, contactar amb tots els països del món mitjançant la ràdio, establir una competició entre tots, obtenir diplomes, trofeus i figurar en un rànquing mundial dels països contactats. Quan parlem de països, no ens referim a la llista dels 193 estats membres de l’ONU, sinó a una llista creada pels radioaficionats i que no coincideix amb els estats oficials. Aquests “ràdio-països” es denominen “entitats DXCC”.

Aquestes entitats formen part d’una llista elaborada pel DX Century Club i que pertany a l’American Radio Relay League (ARRL). L’ARRL és l’associació de radioaficionats dels Estats Units i és qui ha redactat les bases d’aquest diploma. És evident que, qualsevol associació de qualsevol tipus, pot crear les bases d’un concurs, premi, diploma, etc. i per tant, la gestió i els criteris per crear unes normes són exclusivament de l’associació que les ha redactat.

En el cas que ens ocupa, l’ARRL va decidir en el seu moment, l’any 1945, crear una llista de països més àmplia per fer la competició més atractiva i interessant. És per aquest motiu que els radioaficionats, es regeixen per una llista de 349 països i no els 193 estats oficials.

Els criteris de l’ARRL per admetre un país a la llista del DXCC són geogràfics, però també polítics i ideològics, malgrat que molts radioaficionats sempre afirmen que aquest col·lectiu no entra mai en qüestions polítiques argumentant que no és legal, cosa que és totalment falsa.

En general, les illes són països diferenciats encara que pertanyin al mateix estat. Aquí en tenim alguns exemples: les illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla són tres països diferents però tots pertanyen a l’estat espanyol. Escòcia, Anglaterra, Gal·les, Man, Irlanda del Nord i Jersey es comptabilitzen com a sis països diferents encara que tots pertanyen al Regne Unit.

Per tant, si Escòcia és una “entitat DXCC”, també ho pot ser Catalunya. Quan Catalunya sigui un estat independent, automàticament esdevindrà una nova entitat i se li assignaran nous prefixos. Però, veient l’exemple d’Escòcia, Catalunya reuneix les condicions perfectes, segons les bases de l’ARRL, per a ser inclosa a la llista d’entitats o països amb els prefixos actuals, (EA3, EB3, EC3), assignats per la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU). | Signa la petició.

Document històric: Carta de Ràdio Vic enviada a un oient l’any 1985

Els anys 80 i 90 era l’època que hi havia molts aficionats, anomenats “DX-istes”, que es dedicaven escoltar emissores internacionals d’Ona Curta, Ona Mitjana, Ona Llarga i també emissores locals d’FM.

El “DX-isme” és l’afició d’escoltar emissores de ràdio llunyanes o exòtiques. Aquest nom ve de l’abreviatura telegràfica “DX” que significa distància. El radiooïdor o oient s’anomena “DX-ista”. Molts “DX-istes” comencen a escoltar emissores conegudes que serveixen de pràctica i com a punt de referència per a després sintonitzar emissores cada vegada més febles i llunyanes. Els coneixements adquirits pels “DX-istes” han servit en molts casos per solucionar problemes de recepció i transmissió a les comunicacions.

És usual que el “DX-ista” redacti un informe de recepció que envia a l’emissora per a informar-la de la qualitat de la seva emissió. L’emissora sol contestar enviant a l’oient una carta o targeta postal (targeta QSL) i que l’oient afegirà a la seva col·lecció de trofeus valorats en funció de la raresa de l’emissora.

Carta de Ràdio Vic enviada a un oient el 19 d’agost de 1985 i signada pel director Ramon Bellafont.

Ràdio Boira Lliure


Ràdio Boira Lliure, va ser una emissora que va emetre durant uns mesos de l’any 1981 des de Vic, a l’època que a l’FM d’Osona i del Ripollès només existia Ràdio Vic EAM26.

“EA3DWK (Xavier) va col·laborar a posar en marxa una emissora lliure d’FM de les que en aquell moment lluitaven per a obtenir la llibertat d’emissió. S’anomenava Ràdio Boira Lliure. L’experiència es va acabar molt aviat però no sense que els radioaficionats de la comarca els enxampessin una nit practicant una cacera de guilla atípica.” | (Escrit per EA3DWK)

Carnet català de radioaficionat

Per tal de poder disposar d’una identificació en català de l’autorització d’ús de l’espectre radioelèctric per radioaficionats, el Departament de la Presidència, Direcció General de Comunicacions Electròniques de la Generalitat de Catalunya emet un carnet que informa sobre l’autorització atorgada per la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació i ha d’anar acompanyat amb el DNI/NIF/NIE del titular. El carnet és de plàstic dur similar a una targeta de crèdit i la fotografia és digital.

Per a sol·licitar el carnet cal aportar:

No esperis més, demana’l aquí ara mateix:
Direcció General de Comunicacions Electròniques
Carrer de Salvador Espriu, 45 – 51
08908 L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès)
Tel. 93  557 43 00
radioaficionats@gencat .cat

Ràdio Guia amb Lluís de Planell, Josep Cumbrera i Àlex Bruguera

Ràdio Guia va emetre entre els anys 1983 i 1986 des del Roc Llarg a Sant Bartomeu del Grau (Osona) a la freqüència de 97.5 FM amb so d’alta definició. Emetia tretze hores diàries.

En aquesta gravació podem sentir Lluís de Planell i Josep Cumbrera. També podem sentir Àlex Bruguera la nit de cap d’any del 31 de desembre de 1984 fent publicitat de la discoteca Roc 34 de Vic.gravacions-3

Oberta la convocatòria dels 19ns Premis Ràdio Associació, els guardons de l’espai català de comunicació

Ràdio Associació de Catalunya obre avui el període de presentació de candidatures dels 19ns Premis Ràdio Associació. Els guardons valoren la feina dels professionals de la ràdio en català i els programes emesos entre el 3 de maig de 2018 i el 6 de març del 2019, data en què finalitza el període de presentació dels treballs.

Les quatre categories a les quals es poden presentar candidatures són: millor programa de ràdio, millor programa de ràdio local, innovació, i inclusió. Queden a criteri del jurat les propostes per al reconeixement al millor professional, el premi a l’Excel·lència i el Guardó 1924, adreçat als treballs audiovisuals.

El jurat, com en les anteriors edicions, el presideix Carles Solà i el formen Imma Tubella, Assumpció Maresma, Joan Manuel Tresserras i Jordi Margarit.

Anteriors convocatòries han premiat, entre d’altres: Antoni Bassas, Joaquim M. Puyal, Josep Cuní, Toni Clapés, Neus Bonet, Jordi Basté, Albert Om, Toni Soler, Manel Fuentes, Joan Barril, Miquel Calçada, Joel Joan, Carles Cuní, Sílvia Coppulo, Ramon Rovira, Josep M. Bachs, Xavier Bosch, Manuel Borrell, Xavier Graset, Josep M. Francino, Marta Romagosa, Joan M. Pou, Sergi Cutillas, Francesc Mauri, Jaume Nolla, Quim Monzó, Núria Ventura o Mònica Terribas.

Els interessats poden consultar les bases de la convocatòria i el formulari d’inscripció que s’adjunten aquí. Ràdio Associació de Catalunya, SCCL, dóna nom als premis que conserven la denominació de l’emissora que als anys 30 era el referent informatiu i professional a Catalunya.

Els Premis Ràdio Associació convoquen el sector audiovisual de l’espai català de comunicació amb una audiència que, en el cas de la ràdio i de la televisió, aconsegueix ser líder en català.

Bases dels 19ns premis Ràdio Associació

Font original: Ràdio Associació

Judici a la democràcia

És un judici a la democràcia. Estan jutjant els teus drets. I els de tothom. Estan jutjant la llibertat. No ens defensem, acusem l’Estat. Acusem-lo! | JUDICI A LA DEMOCRÀCIA

Vídeo dedicat a tot el col·lectiu de radioaficionats catalans que és insensible als fets gravíssims que estan passant. Que hi hagi persones de pau innocents a la presó és inadmissible. Aquests radioaficionats sempre diuen que no s’ha de fer de política en aquesta afició. Estan molt equivocats. Hem de fer servir la ràdio per denunciar aquesta injustícia, venjança i maldat a tot el món. A què espereu? On sou? Què us passa?

Llibertat ostatges polítics!

Autor del vídeo: Òmnium Cultural