Mes: febrer de 2020

Els radioaficionats assistiran a l’acte del Consell per la República Catalana a Perpinyà

Els radioaficionats seran presents a l’acte organitzat pel Consell per la República Catalana a Perpinyà, Rosselló (Catalunya del Nord) avui 29 de febrer de 2020. També hi assistiran els radioaficionats promotors de la campanya “The next DXCC entity, Catalonia”, campanya que reivindica a l’American Radio Relay League (ARRL) que inclogui Catalunya a la llista de països del diploma DXCC.

El radioenllaç de Taurinyà (Conflent) transmetrà aquest cap de setmana només la conferència d’echolink RADIOCAT. Està situat al locator JN12FN al peu del Canigó a la freqüència de 145.287,5 (88,5 Hz). Emet amb 10 watts de potència, antena omnidireccional i a 600 m d’altitud sobre el nivell del mar. L’indicatiu transmès cada 4 minuts és F4VTG-L. S’hi pot accedir des de Perpinyà però amb dificultat.

Carnet català de radioaficionat

Per tal de poder disposar d’una identificació en català de l’autorització d’ús de l’espectre radioelèctric per radioaficionats, el Departament de la Presidència, Direcció General de Comunicacions Electròniques de la Generalitat de Catalunya emet un carnet que informa sobre l’autorització atorgada per la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació i ha d’anar acompanyat amb el DNI/NIF/NIE del titular.

El carnet és de plàstic dur similar a una targeta de crèdit i la fotografia és digital. Aquest carnet l’han de tenir tots els radioaficionats de Catalunya i té la mateixa validesa que l’autorització atorgada per l’Estat.

Per a sol·licitar el carnet cal aportar:

No esperis més, demana’l aquí ara mateix:

Direcció General de Comunicacions Electròniques
Carrer de Salvador Espriu, 45 – 51
08908 L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès)
Tel. 93 557 43 00 | Fax 93 557 40 27
radioaficionats@gencat.cat

New update. 1,880 radio amateurs have signed the petition to the ARRL to include Catalonia in the DXCC countries list

Today, 1,880 signatures have been reached from the radio amateurs asking the American Radio Relay League (ARRL) to add Catalonia in the DXCC countries list. To achieve the goal, we must continue to increase the number of requests. Those who haven’t signed can do it here: Sign the petition

The American Radio Relay League can not ignore the thousands of radio amateurs who have signed. For this reason, this petition can not be denied and the ARRL must add Catalonia to the DXCC countries/entities list today. Democracy always wins.

The criteria for admitting a country in the DXCC list are geographical but also political and ideological, although many radio amateurs always say that this group does not enter into political issues, arguing that it is not legal, which is totally false. In general, the islands are always different countries but belonging to the same state. Some examples: Balearic Islands, Ceuta and Melilla and Canary Islands are three different countries but all belong to Spain. Scotland, England, Wales, Man, Northern Ireland and Jersey are six different countries but all belong to the United Kingdom.

What happens when a large number of people request that Catalonia must be included in the DXCC entities list? It’s very simple, the ARRL can not deny it.

Catalunya del Nord podrà veure TV3 gràcies a una antena instal·lada per la Plataforma per la Llengua

Uns 16.000 habitants de la zona del Conflent, a Catalunya del Nord, ja poden veure la televisió i escoltar la ràdio en català. La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent han unit sinergies i han instal·lat una antena, tant de televisió com de ràdio, per a tots els veïns del Conflent. De forma directa, se’n beneficiaran 8.000 persones i, a través dels repetidors que s’instal·laran aviat a la comarca, es cobrirà una zona habitada per més de 16.000 persones.

Aquesta antena permetrà que els ciutadans de la zona puguin tornar a veure els canals de la televisió pública catalana: TV3, 33, 3/24, Super3 i Esport3 i també, escoltar la ràdio pública catalana: Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i iCat.
La situació dels mitjans audiovisuals en català a Catalunya del Nord és precària. A principis dels anys noranta la programació de la CCMA arribava a Prada i el Conflent gràcies a uns repetidors instal·lats a la zona per l’Associació Alentorn i el Sindicat de Televisió del Conflent. Amb la implantació de la TDT i l’apagada analògica es va perdre el senyal dels repetidors.

Fins al dia d’avui, la comarca del Conflent no rebia els canals en català. Sí que ho feien, però, certs municipis de la plana del Rosselló gràcies als repetidors ubicats a la torre de Madaloc, al Rosselló, i al pic de les Salines, a l’Alt Empordà. L’única ràdio que emet exclusivament en català és Ràdio Arrels, així que queda més que demostrat que la presència del català als mitjans de comunicació és quasi inexistent.

Tal com va denunciar la Plataforma per la Llengua amb la campanya “El català sense fronteres”, aquesta restricció injustificada en la recepció dels mitjans de comunicació audiovisuals implica el menysteniment continuat dels Estats espanyol, francès i italià de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), malgrat que fou signada per tots tres estats i ratificada per Espanya. A més, els tres estats incompleixen la Directiva 2010/13/CE, reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals. Això es considera una anomalia al continent europeu, on, per exemple, als països nòrdics s’estableix una situació de reciprocitat total dels mitjans de comunicació. És a dir, els ciutadans reben tots els continguts dels canals i de les emissores de ràdio en la llengua pròpia.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, assegura que “és molt important que els territoris de parla catalana vegin i escoltin els canals i les emissores en la seva llengua. Per això reclamem un compromís ferm i inequívoc dels quatre estats implicats (Espanya, França, Andorra i Itàlia) per garantir legalment i tecnològicament la reciprocitat total”.

La instal·lació d’aquesta antena ha tingut un cost inicial de 7.000 €. L’ONG del català ha obert una campanya de donatius perquè tothom qui vulgui pugui contribuir-hi i ajudar a cobrir el cost que ha suposat la instal·lació de l’antena al Conflent.

Nova delegació al Conflent

El Casal del Conflent, entitat cultural i esportiva de la comarca del Conflent que té com a objectiu principal la defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes, i la Plataforma per la Llengua, organització no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social als diferents territoris de parla catalana, han signat un conveni de col·laboració pel qual el Casal del Conflent serà considerat com a representant territorial a la comarca del Conflent de la Plataforma per la Llengua.

Mitjançant la signatura d’aquest conveni, el Casal del Conflent concep la Plataforma per la Llengua com l’entitat referent en matèria de llengua i política lingüística del conjunt dels territoris del domini lingüístic català i, alhora, la Plataforma per la Llengua reconeix el Casal del Conflent com l’entitat de referència en matèria de llengua i cultura catalanes a la comarca del Conflent.

Font: GironaNotícies.com