Mes: Setembre de 2020

Primer QSO amb el nou mode digital FST4

EA3FHP ha realitzat el primer contacte amb l’estació W3FGP dels Estats Units amb el nou mode digital FST4. El contacte s’ha fet a la banda de 20 metres. El senyal rebut ha estat de +5dB i el senyal enviat -1dB.

Avui, segon dia després d’haver-se publicat la nova versió 2.3.0 del programa WSJT-X (que inclou FST4), pràcticament no hi ha radioaficionats que emetin en aquest mode.

A partir de demà estaran disponibles dos nous modes digitals: FST4 i FST4W

Demà estarà disponible la versió 2.3.0 del programa WSJT-X que inclourà dos modes digitals de nova creació dissenyats especialment per a utilitzar a les bandes LF i MF.

FST4 és per a QSOs bidireccionals i FST4W és per a transmissions similars a l’antic WSPR. Els dos nous modes ofereixen una sensibilitat de descodificació extraordinària que pot arribar fins a -40 dB.

WSJT-X 2.3.0 introduces FST4 and FST4W, digital protocols designed particularly for the LF and MF bands. On these bands their fundamental sensitivities are better than other WSJT-X modes with the same sequence lengths, approaching the theoretical limits for their rates of information throughput.

FST4 is optimized for two-way QSOs, while FST4W is for quasi-beacon transmissions of WSPR-style messages. FST4 and FST4W do not require the strict independent time synchronization and phase locking of modes like EbNaut.

Manual d’instruccions dels modes digitals FST4 i FST4W

AM3A, indicatiu especial per a concursos internacionals d’alta competitivitat

AM3A era un indicatiu especial i temporal per a concursos internacionals d’alta competitivitat. Només es podia utilitzar únicament per a participar en els concursos inclosos a una llista elaborada cada any per una associació de radioaficionats i d’acord amb Telecomunicacions.

Va ser autoritzat entre el 29 de setembre de 2007 i el 29 de gener de 2010 i l’únic operador i titular va ser EA3FHP en aquest període de temps. Finalment, el 29 de gener de 2010 la llicència AM3A va quedar cancel·lada definitivament.

Ara, amb la nova normativa, els indicatius especials i temporals de concurs s’atorguen amb els prefixos ED, EE i EF i el sufix d’una sola lletra. – (Log AM3A)

AM3A (LoTW)

Antena GRAUTA DDK-20 WINDOM multibanda

L’antena dipol GRAUTA DDK-20 WINDOM treballa a les bandes d’HF de 10, 20, 40 i 80 metres amb una ROE (Relació d’Ones Estacionàries) molt baixa. També pot funcionar a les bandes de 6, 12, 15 i 17 metres utilitzant un acoblador d’antena. El balun i la connexió del cable de baixada es troben a 1/3 de la longitud total i això permet utilitzar una línia de cable coaxial curta.

El funcionament és el següent: És un dipol de 1/2 ona per a 80 metres amb una connexió a 1/3 de la seva longitud i presenta una impedància de 300 Ω a les bandes de 10, 20, 40 i 80 metres que, gràcies a un balun transformador toroidal de relació 1:6, permet alimentar-lo amb cables coaxials de 50 Ω d’impedància. L’antena està fabricada amb cable d’acer zincat amb aïllament de plàstic i ànima de coure.

EA3FHP va instal·lar aquesta antena el 9 de febrer de 2002 i ha donat un resultat excel·lent, tant de rendiment com de resistència al vent. Finalment, a causa d’una forta tempesta amb ratxes de vent de més 50 km/h, el dimecres 16 de setembre de 2020 es va trencar la carcassa de plàstic del balun. Ha durat divuit anys i set mesos. L’endemà es va tornar a instal·lar un altre dipol DDK-20 nou. Amb aquesta antena s’han treballat 300 països (entitats DXCC) a totes les bandes d’HF.

Dades tècniques.

  • Bandes: 10, 20, 40 i 80 metres sense acoblador.
  • Bandes: 6, 12, 15 i 17 metres amb acoblador.
  • Simetrització: Balun de relació 1:6
  • Potència màxima: 750 watts (CW)
  • Impedància: 50/60 Ω
  • Longitud total: 42,20 metres
  • Pes: 1.400 grams.
Antena GRAUTA DDK-20 WINDOM
Antena GRAUTA DDK-20 WINDOM

Diada Nacional de Catalunya 2020

Ràdio Club Osona, Unió de Radioafeccionats d’Osona i Ràdio Club Vic us desitgen una bona Diada Nacional de Catalunya 2020.

Convidem a tots els radioaficionats a participar en aquesta diada, demà 11 de setembre de 2020, a emetre a totes les bandes de radioaficionat divulgant i reivindicant a tot el món que, la voluntat de la majoria de catalans, és que Catalunya esdevingui un estat independent.