A partir de demà estaran disponibles dos nous modes digitals: FST4 i FST4W

Demà estarà disponible la versió 2.3.0 del programa WSJT-X que inclourà dos modes digitals de nova creació dissenyats especialment per a utilitzar a les bandes LF i MF.

FST4 és per a QSOs bidireccionals i FST4W és per a transmissions similars a l’antic WSPR. Els dos nous modes ofereixen una sensibilitat de descodificació extraordinària que pot arribar fins a -40 dB.

WSJT-X 2.3.0 introduces FST4 and FST4W, digital protocols designed particularly for the LF and MF bands. On these bands their fundamental sensitivities are better than other WSJT-X modes with the same sequence lengths, approaching the theoretical limits for their rates of information throughput.

FST4 is optimized for two-way QSOs, while FST4W is for quasi-beacon transmissions of WSPR-style messages. FST4 and FST4W do not require the strict independent time synchronization and phase locking of modes like EbNaut.

Manual d’instruccions dels modes digitals FST4 i FST4W