Dia Mundial del Radioaficionat

Avui se celebra el Dia Mundial del Radioaficionat, una afició minoritària i força desconeguda que compta amb més de tres milions de radioaficionats a tot el món, dels quals, 4.864 són de Catalunya, 86 més que l’any 2019. (Dades del 31 de desembre de 2020).

Els radioaficionats van ser els primers a descobrir les bandes d’Ona Curta. Els pioners de l’afició* a la ràdio es van conèixer a París l’any 1925 i van fundar una associació per a promocionar i defensar aquesta nova afició. Només dos anys després, l’afició a la ràdio va obtenir les bandes d’Ona Curta que encara es reconeixen avui dia: 10, 20, 40, 80 i 160 metres.

Moltes associacions (entre les quals n’hi ha de catalanes) han treballat per a defensar i ampliar les freqüències assignades als radioaficionats. Gràcies al suport de les administracions de tot el món, ara els radioaficionats poden experimentar i comunicar-se en bandes de freqüència estratègicament ubicades a tot l’espectre radioelèctric.

El 18 d’abril és el dia per a celebrar i mostrar al món la gran experiència que tenen els radioaficionats en comunicacions digitals i analògiques a través de les ones hertzianes. Per molts anys!

*Radioafició. Aquesta la paraula no es troba al diccionari. En català no existeix. (Institut d’Estudis Catalans, diccionari de la llengua catalana). En el seu lloc s’utilitza: afició a la ràdio.