Catalunya ha de ser admesa a la llista de països del DX Century Club

Per als lectors que no són radioaficionats, expliquem en què consisteix la nostra petició a l’associació de radioaficionats americana responsable del diploma de països DXCC, l’American Radio Relay League (ARRL), per tal que reconegui Catalunya com a país, el que s’anomena en l’àmbit dels radioaficionats “entitat DXCC”.

Què és una entitat del DX Century Club, DXCC?

L’objectiu principal dels radioaficionats és, entre d’altres, contactar amb tots els països del món mitjançant la ràdio, establir una competició entre tots, obtenir diplomes, trofeus i figurar en un rànquing mundial dels països contactats. Quan parlem de països, no ens referim a la llista dels 193 estats membres de l’ONU, sinó a una llista creada pels radioaficionats i que no coincideix amb els estats oficials. Aquests “ràdio-països” es denominen “entitats DXCC”.

Aquestes entitats formen part d’una llista elaborada pel DX Century Club i que pertany a l’American Radio Relay League (ARRL). L’ARRL és l’associació de radioaficionats dels Estats Units i és qui ha redactat les bases d’aquest diploma. És evident que, qualsevol associació de qualsevol tipus, pot crear les bases d’un concurs, premi, diploma, etc. i per tant, la gestió i els criteris per crear unes normes són exclusivament de l’associació que les ha redactat.

En el cas que ens ocupa, l’ARRL va decidir en el seu moment, l’any 1945, crear una llista de països més àmplia per fer la competició més atractiva i interessant. És per aquest motiu que els radioaficionats, es regeixen per una llista de 349 països i no els 193 estats oficials.

Els criteris de l’ARRL per admetre un país a la llista del DXCC són geogràfics, però també polítics i ideològics, malgrat que molts radioaficionats sempre afirmen que aquest col·lectiu no entra mai en qüestions polítiques argumentant que no és legal, cosa que és totalment falsa.

En general, les illes són països diferenciats encara que pertanyin al mateix estat. Aquí en tenim alguns exemples: les illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla són tres països diferents, però tots pertanyen a l’estat espanyol. Escòcia, Anglaterra, Gal·les, Man, Irlanda del Nord i Jersey es comptabilitzen com a sis països diferents encara que tots pertanyen al Regne Unit.

Per tant, si Escòcia i altres territoris són una “entitat DXCC”, també ho ha de ser Catalunya. Quan Catalunya sigui un estat independent, automàticament esdevindrà una nova entitat i se li assignaran nous prefixos. Actualment, Catalunya reuneix les condicions perfectes, segons les bases de l’ARRL, per a ser inclosa a la llista d’entitats o països amb els prefixos actuals, (EA3, EB3, EC3), assignats per la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU). | Signa la petició.