Deu propòsits senzills per a l’any 2022 per a enfortir l’ús i la presència del català

Deu propòsits senzills per a l’any 2022 que pot fer qualsevol i que, de ben segur, ajudaran a enfortir l’ús i la presència del català si som molts que els complim.

1. Parleu amb tothom d’entrada en català i, si us parlen en castellà, continueu en català (al carrer, a la botiga, al bar…). Sovint tindreu converses bilingües, no passa res, que cadascú parli la seva llengua. El 95% de població de Catalunya entén el català, no patiu per això.

2. Sigueu compradors lingüísticament responsables. Fixeu-vos en els cartells de l’establiment, la publicitat, les etiquetes i l’atenció del personal (estan obligats a entendre-us en català) i prioritzeu aquells llocs i productes que respectin el català.

3. Als bars i restaurants demaneu la carta en català. Fàcil, oi? Si la tenen, veuran que és útil, si no, veuran que la necessiten (per llei hi estan obligats). En cas que no la tinguin ja decidireu si marxar, si fer una queixa a la @llenguacat o @consumcat (punt 10) o no fer res.

4. Relacionat amb els dos anteriors, descarregueu la @CatalApp_ i feu-la servir per indicar quins establiments són lingüísticament responsables amb el català. És una app tan fàcil de fer sevir com útil i efectiva per a tots els que en som usuaris i volem consumir on ens respecten.

5. Si sou usuaris de plataformes com @NetflixES, @HBOMaxES o @DisneyPlusES contacteu amb atenció al client (per correu o formulari web) i demaneu més continguts en català- Mireu els continguts que ja hi ha en català per donar-los més rellevància (els trobareu a @desdelsofa_cat).

6. Col·laboreu amb la @llenguacat. Al seu web hi trobareu les campanyes actives per fer pressió que podeu signar dedicant-hi menys de 5 minuts. També us en podeu fer socis (10€ per trimestre) o voluntaris, de passada. Trieu i remeneu a: https://plataforma-llengua.cat

7. Consumiu i regaleu llibres, revistes, teatre, espectacles, jocs i cinema en català sempre que pugueu. Queixeu-vos si al vostre municipi no hi ha opcions d’oci en català. Una cultura forta és bàsica per al futur de la llengua.

8. A l’escola/institut hi ha classes que no es fan en català? Hi heu detectat (vosaltres o algun familiar, amic o conegut) alguna vulneració envers la llengua catalana? Denuncieu-ho a Educació

9. A la universitat l’assignatura havia de ser en català però el professor ha canviat de llengua sense respectar el pla docent? Si us ha passat això o quelcom semblant denuncieu-ho i, si coneixeu algun universitari, animeu-lo a fer-ho si s’hi troba a http://launiversitatencatala.cat

10. Si us vulneren els drets lingüístics (establiments/serveis on no us entenen, no tenen la informació en català, us discriminen…) queixeu-vos, denuncieu-ho.

– Queixes a la Plataforma per la llengua: Queixes
– Queixes al Departament de Consum: Consum