Dia: 18 de Juny de 2024

Carta enviada a l’American Radio Relay League, ARRL

Carta enviada a l’American Radio Relay League (ARRL) per la Federació Catalana de Radioaficionats, Ràdio Club Osona, Unió de Radioafeccionats d’Osona, Ràdio Club Vic i altres associacions de radioaficionats.

Benvolguts senyors del DXAC Committee de l’American Radio Relay League (ARRL),

Estudiades les regles d’assignació dels països/entitats del diploma DXCC que ens heu fet arribar, no entenem per quina raó són reconeguts com a països DXCC Irlanda del Nord (265) amb la seva capital Belfast a poc més de 500 km de Londres, Gal·les (294) on Cardiff és a poc més de 200 km de Londres, o Edimburg capital d’Escòcia (279) a poc més de 500 km de Londres.

Aquests tres països DXCC no tenen separació territorial ni administració autonòmica i pertanyen al Regne Unit. Catalunya pertany a Espanya, però, en canvi, té autonomia política i administrativa, lleis pròpies i el Parlament més antic del món. Ho va dir Pau Casals en el seu discurs a l’ONU el 1971, autor de l’Himne de l’ONU.

Tampoc no trobem cap motiu per concedir un DXCC a SOV Military Order of Malta (246), que a més a més de no ser membre de l’ONU, no té govern, tampoc no té prefix legal i l’actual prefix 1A és autoassignat. En el mateix cas hi ha Kosovo (522), el prefix Z6 també és autoassignat, no és membre de l’ONU ni reconegut per la majoria dels països i, en canvi, és país DXCC. Finalment, trobem Mount Athos (180) que no entenem per què és un país DXCC un monestir on no hi ha activitat de radioaficionats i no està reconegut ni per l’ONU ni per la ITU.

En cap cas diem que aquests països/entitats DXCC esmentats anteriorment hagin de deixar de tenir la consideració de DXCC, només els esmentem per posar alguns exemples d’altres territoris que són a la llista de països i, per contra, a Catalunya se li denega, malgrat que hi té tot el dret.

Catalunya té prefixos els propis, EA3, EB3, EC3, ED3, EE3, EF3, EG3, EH3, AM3, AN3 i AO3, govern propi, la Generalitat de Catalunya i Parlament, el més antic del món i molta més història i antiguitat que Espanya. Per tant, no hi ha cap motiu tècnic, polític, legal ni ideològic per denegar la inclusió de Catalunya a la llista de països DXCC.

D’altra banda, hi ha la iniciativa del radioaficionat EA3GOO, CataloniaNewCountryDXCC, a la plataforma change.org on, amb data d’avui, ja s’hi ha recollit 2.210 signatures per tal d’incloure Catalunya a la llista de països del DXCC, però abans de finals d’any també iniciarem una nova campanya de la qual ja tenim el suport de radioaficionats de tot el món.

Per tant, sol·licitem que Catalunya sigui reconeguda i inclosa a la llista de països del DXCC. Signa aquí.