Mes: Setembre de 2021

Domini .ct, el domini de Catalunya

.ct és un domini de primer nivell territorial suggerit per a Catalunya. Campanya pel domini .ct és una forma col·loquial de definir la Campanya per a la creació d’un estàndard territorial ISO 3166-1 alpha 2 ct per a Catalunya.

Els dominis territorials, ccTLD, són exclusivament de dues lletres, com els veïns .fr, .it, .uk o .ad d’Andorra i .gi de Gibraltar. Prenent això com a exemple, les combinacions possibles amb les lletres del mot “Catalunya” serien, doncs: ca, ct, cl, cu, cn, cy. Com es pot comprovar a ISO 3166-1, tots els abreujaments excepte ct estan ocupats (deixant de banda que cn i cy possiblement no serien correctes en català en tractar-se la ‘ny’ d’una única consonant).

Pel que fa a l’abreujament .cat de 3 lletres cal fer diversos matisos:

  1. L’objectiu de la campanya era la normalització internacional del nom del país, i no només la creació d’un TLD.
  2. En cas d’assolir l’ISO 3166, quedaven registrats els dos abreujaments, ct i cat (són dues llistes diferents dins del mateix estàndard: ISO 3166-2 i ISO 3166-3).
  3. L’any 1996 era inimaginable pensar en registrar cap domini diferent respecte dels genèrics: .com, .net, .org, .edu i .mil.

Només es registren dominis territorials ccTLD si existeix el corresponent codi ISO 3166, i només es registren codis ISO 3166 si es compleixen aquests requisits:

  1. Que el territori que es vol registrar estigui físicament separat del territori al qual està inscrit, és a dir, que sigui una illa, un territori d’ultramar o simplement una regió aïllada.
  2. Que la sol·licitud provingui del govern d’un estat, del Ministeri d’Indústria, concretament, ja que ISO és un organisme de creació d’estàndards bàsicament de caràcter industrial.

Un cop es va veure que la primera condició no s’acomplia, aviat van adonar-se que l’objectiu de la campanya només podia consistir en aconseguir que el ministre d’Indústria espanyol formulés la sol·licitud formal del registre d’abreujaments per a les diferents comunitats autònomes espanyoles. Va ser durant el mandat ministerial de José Montilla quan es van veure més possibilitats d’aconseguir-ho, els altres ministres no van donar cap mena de resposta a les demandes dels partits catalans i del Parlament de Catalunya.

El 21 de desembre de 1999 es tanca la campanya amb 7.600 signatures. Tot seguit es farà un repàs al llarg dels anys destacant els fets més importants:

  • 3 de desembre de 2001: Artur Mas, Conseller en Cap, respon a una pregunta de Francesc Ferrer (ERC): “El Govern segueix tenint el màxim interès en què es reconegui a nivell internacional l’abreujament de Catalunya. No obstant, les normes que regeixen la llista ISO 3166 no fan viable, ara com ara, que s’aconsegueixi tal reconeixement.” (Núm. d’expedient 314-08367/06). A partir d’aquest punt, no consten més preguntes o proposicions al Parlament sobre aquest tema. El Govern considera que “acompleix la resolució 192/V del Parlament de Catalunya”.
  • 19 de febrer de 2003: es registra l’ADD.CT, “Associació per a l’homologació ISO 3166 dels abreujaments CT i CAT”
  • 2004: es crea l’associació puntCAT per aconseguir un domini genèric de tres lletres (gTLD) .CAT ampliat a la comunitat lingüística i cultural catalana. Tot i que l’objectiu s’escapa de la fita inicial (l’ISO 3166 afecta molts més àmbits), l’ADD.CT considera que CT i CAT es complementen i acorda integrar-s’hi com a membre cofundador.
  • Octubre de 2004: el ministre d’indústria espanyol, José Montilla, anuncia un possible suport al domini .ct, però al final se’n desdiu adduint que Catalunya no era un estat (tot i que la norma ISO 3166-1 també s’aplica a territoris no estatals).
  • Octubre i novembre de 2005: diversos ajuntaments s’adhereixen a la campanya i aproven mocions de suport (consta l’Ajuntament de Banyoles -9/11/95, núm. de sortida 10929- tot i que n’hi va haver d’altres).
  • Desembre de 2007: en una votació confusa, amb els vots de CiU, el PNB, i el PP, el Senat espanyol es va aprovar que Catalunya tingués el domini territorial .ct, però, pocs dies després, el Congrés dels Diputats d’Espanya ho va denegar.

(Font original: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. Baixa com a PDF)

Diada Nacional de Catalunya 2021

Ràdio Club Osona, Unió de Radioafeccionats d’Osona, Ràdio Club Vic i l’Equip Porró us desitgen una bona Diada Nacional de Catalunya 2021.

Convidem a tots els radioaficionats a participar en aquesta diada de l’11 de setembre de 2021, a emetre a totes les bandes de radioaficionat divulgant i reivindicant a tot el món que, la voluntat de la majoria de catalans, és que Catalunya esdevingui un estat independent.

Petició a tots els radioaficionats catalans

L’associació de radioaficionats dels Estats Units, l’American Radio Relay League (ARRL), gestiona el diploma DXCC conegut mundialment. És una llista de països, actualment 340, que no coincideix amb els 193 estats oficials del món. En aquesta llista de països, anomenats entitats DXCC, s’inclouen territoris que formen part d’un mateix estat, per exemple, les Illes Balears, Ceuta, Melilla i les Illes Canàries són països del DXCC separats de l’estat espanyol. Escòcia, Anglaterra, Gal·les, Man, Irlanda del Nord i Jersey es comptabilitzen com a 6 països diferents i tots pertanyen al Regne Unit.

Si Catalunya fos inclosa a la llista del DXCC, els radioaficionats de tots països del món voldrien contactar amb la nostra nació i d’aquesta forma es donaria a conèixer molt més la nostra lluita per a aconseguir la independència.

Aquest tema s’ha plantejat al grup de Radioaficionats per la Independència, la sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) on hi són representades la majoria d’associacions de radioaficionats catalanes, Unió de Radioaficionats de Catalunya (URCAT), Federació Catalana de Radioaficionats, Unió de Radioafeccionats d’Osona (URO), DigiGrup EA3, Associació de Radioaficionats de Catalunya (ARCAT), Ràdio Club del Vallès, Associació Radioaficionats del Pallars (RDP), Associació de Radioaficionats del Solsonès (ARS), Ràdio Club Osona, Ràdio Club Vic, Ràdio Club Lleida i Amired, entre d’altres.

Tots estem d’acord a sol·licitar a l’American Radio Relay League (ARRL) la inclusió de Catalunya al diploma DXCC. Per a poder tirar endavant la idea, necessitem el suport dels 4.891 radioaficionats catalans i també dels ciutadans en general per a pressionar a la immobilista associació americana ARRL per tal que rectifiqui i accedeixi a la nostra legítima petició. Signeu aquesta petició.

North Barchant Kingdom (Regne de Barxant del Nord)

El Regne de Barxant del Nord, North Barchant Kingdom, és un estat independent i sobirà. Té símbols i atributs nacionals únics i formalitzats. El 15 de setembre de 2015 es va proclamar la independència de l’estat virtual mitjançant un referèndum.

El sistema polític del Regne de Barxant del Nord és una monarquia constitucional dualista, similar per naturalesa als sistemes polítics de països com Liechtenstein, Kuwait, el Marroc i Bahrain.

Actualment, el cap de l’estat és la reina Anna Makko, la legitimitat del qual ha estat confirmada i consagrada pel Parlament i el poble.

El Regne de Barxant del Nord és fruit del treball d’un grup de persones que va participar en el rescat d’un equip de mariners atrapat el maig de 2010. Els seus vaixells van quedar sense suport a les aigües de l’Oceà Atlàntic.

Un grup de voluntaris internacionals i defensors dels drets humans va participar en el destí dels mariners i en la solució dels seus problemes. Com a resultat d’un treball ben coordinat de voluntaris, els mariners van poder tornar a casa.

Va ser llavors quan va sorgir la idea de l’establiment d’un nou estat com a plataforma completa per a la protecció i la unió dels drets humans. El 15 de setembre de 2015 es va proclamar el Regne de Barxant del Nord (North Barchant Kingdom) com a microestat independent i virtual.

A finals de 2018 es va prendre la decisió d’establir un nou format de microestat que incloïa, en particular, la negativa al territori simbòlic i la creació d’un estat completament virtual.

El Regne ha passat a un nou nivell qualitatiu del seu desenvolupament i, amb aquest propòsit, es va crear un nou portal web estatal equipat amb fòrum, notícies i diverses altres funcions importants que permeten als ciutadans interactuar entre ells.

En aquest nou format d’estat virtual, el Regne va cancel·lar el Parlament i cada ciutadà va tenir l’oportunitat de representar els seus interessos directament.

L’assoliment més important va ser el desenvolupament de la Constitució de l’estat virtual North Barchant Kingdom a partir de zero, que es va publicar al lloc web oficial del Regne. Aquest document únic es pot considerar que representa la ideologia llibertària com a fonament polític de l’estat.

El 2019 està relacionat amb la implementació del nou model del Regne, la integració de formes virtuals i reals, on amb la interacció virtual activa s’ha format una xarxa de contactes socials reals. Com a conseqüència, es van celebrar diverses reunions de ciutadans i membres del govern i es van organitzar alguns grans esdeveniments amb el suport de North Barchant Kingdom.

Durant el mateix període, molts personatges famosos esdevenen ciutadans i alguns d’ells esdevenen ministres. Per exemple, el ministre d’Esports és el gran mestre d’escacs Evgeny Sveshnikov i el ministre de Cultura és el pianista Gleb Korolev.

Des de finals de 2019, el Regne ha iniciat una activa activitat benèfica, donant suport a un gran nombre de diversos projectes socials i culturals dirigits a un canvi positiu del món. Com a resultat de l’assistència financera, projectes com ara la compra de regals per Cap d’Any per als beneficiaris de la Lighthouse Charity Foundation de la unitat de l’Hospici Infantil, ajuda per a establir una canonada d’aigua al refugi d’animals amb discapacitat “Right to Life” a Voronezh, donant suport al treball de menjador social per a necessitats. S’han implementat ciutadans de Kyshtym, que proporcionen ajuda material al Centre d’Ajuda Humanitària “Save Life” de Prokopyevsk i molts altres.

Sota les condicions de propagació de la malaltia del coronavirus, el Regne de Barxant del Nord participa activament en activitats en el camp de la informació i la sensibilització, amb la participació dels principals especialistes de l’estat virtual i el suport a diverses organitzacions públiques que van continuar treballant i prestant assistència durant la pandèmia.

La bandera del Regne de Barxant del Nord va ser dissenyada el 2015 i aprovada oficialment pel decret del Parlament el 12 de febrer de 2016. En una bandera de tres colors de blau, vermell i verd hi ha una corona daurada que representa la monarquia. El triangle vermell és un símbol de valentia i coratge. La franja blava simbolitza les aigües de l’oceà del territori del Regne de Barxant del Nord, la franja verda significa fe i esperança. L’emblema estatal del Regne va ser acceptat en la reunió del Parlament el 12 de febrer de 2016.

Un escut d’armes conté la imatge d’un escut de raigs del sol naixent amb els símbols del poder real: una corona, una fragata de vela i una ferradura daurada. L’escut està sostingut per cavalls marins mitològics a banda i banda. A la part inferior de l’escut hi ha una inscripció en llatí “Vitam et Libertatem” que indica els principis del poder estatal del Regne, “Vida i Llibertat”.

L’himne del Regne es va aprovar a la reunió del Parlament del 12 de febrer de 2016. L’himne és una composició “Grândola, Vila Morena” de Zeca Alfonso, la cançó dels lluitadors portuguesos per la llibertat; es va instaurar per mostrar solidaritat amb ells i semblança de camins de lluita per la independència.

Els radioaficionats d’altres països poden sol·licitar una llicència de radioaficionat del Regne de Barxant del Nord al ministre de Correus i Comunicacions, Valery Sushkov i també obtenir la nacionalitat del Regne i tots els seus documents:

  • Passaport
  • Targeta d’identitat
  • Participació en competicions esportives sota la bandera del Regne
  • Registre de tota mena d’unions civils, casaments, etc.
  • Assistència jurídica i consular a tots els ciutadans del Regne
  • Llicència de radioaficionat
  • Ajuts per a la realització d’activitats empresarials

D’altra banda, EA3FHP ha obtingut la llicència de radioaficionat de North Barchant Kingdom amb l’indicatiu 1K0HP i número de llicència 1K/034.

Hello dr Josep!
Congratulations on your assignment of the Kingdom’s new call sign to operate HF & VHF exclusively in the sea and ocean waters around the world. We hope to see you among the citizens of the Kingdom and look forward to your application for citizenship. I will be glad to meet you and ready to answer all your questions!

73! 87!
de RM0L & 1K0MM
Valery Sushkov

Llicència de North Barchant Kingdom 1K0HP (Op. EA3FHP)
Llicència de North Barchant Kingdom 1K0HP (Op. EA3FHP)

El programa de ràdio “Som Catalunya” de Francesc Busquets cerca finançament

Som Catalunya és el projecte personal i innovador de Francesc Busquets, un osonenc que, després de fer de tècnic de ràdio i de concerts durant vint anys, va decidir fer un canvi de vida. Després de fer el camí de Santiago va deixar enrere les grans ràdios comercials i va muntar un petit estudi de ràdio en una furgoneta, on viatja pels petits pobles i ciutats rurals de Catalunya per conèixer la seva gent.

Recollint les impressions de la gent del carrer, publica podcasts al web somcatalunya.net, intentant donar a conèixer els petits pobles i ciutats des del punt de vista de la gent que hi viu. Posa l’accent en els aspectes culturals i de patrimoni, pensant en els turistes potencials com a oients.

Recorrem Catalunya en furgoneta per aturar-nos a diferents pobles i difondre els principals atractius dels nostres pobles. Parlar i conviure amb la gent. I sobretot, donar veu als projectes socials de les zones rurals.

Francesc Busquets ha obert un compte a Paypal per al manteniment i finançament el programa de ràdio SOM CATALUNYA per a poder adquirir una taula de so, micròfons i un ordinador portàtil més potent.

Descripció del fons comú:

Ajuda’m a tirar endavant “SOM CATALUNYA, viatjant amb motxilla”

  • Programa de ràdio de comunicació lliure, independent i autofinançat.
  • Viatjo per Catalunya amb motxilla per recollir les impressions, reflexions i saber de la gent que viu a les zones rurals
  • Parlo i gravo la gent i m’expliquen els atractius de la seva vila
  • Podcast a somcatalunya.net i emissió a diferents emissores locals de Catalunya, (Bages, Osona, la Selva…)
Francesc Busquets Mínguez
Francesc Busquets Mínguez