Mes: gener de 2017

Exposició “La Nostra Ràdio”, 90 anys d’aparells de ràdio

 

Exposició gràfica i participativa a la Casa Orlandai. Del 13 de febrer al 5 de març del 2017.

“La Nostra Ràdio” pretén apropar-nos a l’evolució dels aparells de ràdio en un recorregut de 10 dècades, on la tecnologia i el disseny dels receptors han anat de la mà dels esdeveniments socials. Alhora vol retre un homenatge a tots els vells i nous aparells que ens han fet companyia a les nostres famílies i llars. Vol rescatar de l’oblit, tots i cadascun dels aparells que han significat en la nostra vida. Convidem a participar a tothom a recuperar-los físicament i mostrant-nos-els, junt amb els sentiments i emocions que els envaeixen.

Pots participar aportant un parell de fotografies fetes amb la mateixa càmera del mòbil, acompanyant-les d’un petit escrit, explicant-nos les emocions que has sentit en tornar-los a veure i recuperar, així com els records que t’han desvetllat.

Aquesta informació (imatges i text), si vols que la mostrem, l’has d’enviar al correu electrònic activitatsurbbll@gmail.com abans del 15 de gener de 2017. Amb aquest material gràfic es construirà la “La nostra ràdio. 90 anys d’aparells de ràdio”, segona part de l’exposició. Tots els que hi participeu obtindreu gratuïtament un catàleg de l’exposició, junt amb tots els vostres aparells fotografiats i memòries.

Activitats al voltant de l’exposició “La Nostra Ràdio”

Dilluns dia 13 de febrer de 2017
Commemoració del Dia Mundial de la Ràdio
19:30 / 20:00 – Presentació de l’exposició “la Nostra Ràdio”. Presentació de les activitats complementàries de l’exposició i futures activitats relacionades. Amb Javier González Ruiz, (EA3HEU), Eduard Garcia-Luengo, (EA3ATL).

20:00 / 20:30 – Presentació del dia Mundial de la Ràdio. Cinto Niqui, presentador de Ràdio 4 i professor universitari.
20:30 / 21:00 – Recorregut per l’actualitat de la ràdio pública i privada. 20 anys de l’edició de la “Guia de la Ràdio”. Lluís Segarra, realitzador i director de la “Guia de la Ràdio”.

Dimecres dia 15 de febrer de 2017
19:00 / 19:30 – Visita guiada a l’exposició. Grup limitat.
19:30 / 20:15 – L’ona curta (OC) i la ràdio digital (DAB+ i DRM). Francisco Rubio, president d’honor de l’Associació DX Barcelona.
20:15 / 21:00 – Les ràdios lliures i la ràdio en la postguerra. Cinto Niqui, presentador de Ràdio 4 i professor universitari.

Dissabte dia 18 de febrer de 2017
11:30 / 12:00 – Visita guiada a l’exposició. Grup limitat.
12:00 / 13:00 – La ràdio a Internet. Taller de ràdio per a famílies.
Us agradaria ser informadors? Veniu a fer de periodistes i conèixer la ràdio per dintre.

la-nostra-radio-90-anys-daparells-de-radio

El vilafranquí Jordi Tarrida cinquena vegada guanyador del campionat V-UHF

Entrevista a EB3JT.

L’afició a la ràdio, (anomenada incorrectament “radioafició”, paraula que no existeix al diccionari de l’IEC), és una pràctica estesa arreu del món que requereix, bàsicament, temps i uns coneixements mínims imprescindibles en el món de les telecomunicacions. Tots hem vist, en moltes pel·lícules cinematogràfiques, com actuen aquests radioaficionats que tenen com a gran objectiu contactar amb tots els països del món.

El vilafranquí Jordi Tarrida és d’aquests bojos per la ràdio. Penso que tot i que hi ha altres radioaficionats a Vilafranca, sóc l’únic que opero regularment. No només això, la seva activitat l’ha dut a convertir-se cinc vegades campió de l’estat dins de dues modalitats diferents. Ho he estat anteriorment en la modalitat de monooperador, en què fas els contactes tu sol, i enguany ho he estat en la de multioperador. Ho ha fet des de l’estació EB3JT.

Bàsicament, Jordi Tarrida, acompanyat d’altres companys, va muntar una estació de radioaficionat als voltants del pic del Montagut. L’objectiu és contactar amb els radioaficionats que participen en la competició per a calcular els quilòmetres de distància que els separen. Un cop finalitzat el concurs, tots els participants envien la llista de contactes realitzats a l’organitzador i, en creuar les dades, s’obtenen els resultats finals.

Jordi Tarrida i els seus companys, furgoneta amunt, amb provisions per passar el cap de setmana gaudint de la seva afició, van aconseguir el seu objectiu. En aquestes competicions esdevé important la potència dels equips, les antenes i també la situació des d’on emets; per això vam anar a buscar un punt més alt per al nostre senyal.

Jordi Tarrida fa de joier, com el seu pare, Martí Tarrida, a la joieria familiar, una de les més prestigioses de Vilafranca del Penedès. Malgrat les hores que passa a la feina i enganxat a l’ordinador desenvolupant la seva afició, encara troba temps per altres activitats com el submarinisme, una altra de les seves passions, el tir olímpic -la gran afició del seu progenitor- o el gimnàs.

Però la seva passió és la ràdio. Té targetes QSL d’arreu del món que confirmen que ha contactat amb ells. S’hi passa més hores que a la botiga. Té un ordinador a la rebotiga amb tots els programes “i condicionats per funcionar”, diu divertit i orgullós el seu pare, present a l’entrevista.

L’objectiu dels radioaficionats és “treballar” països. Busco poder contactar amb zones amb les quals no ho hem fet mai. Per això canviem la direcció de les antenes, el lloc de rebot de les ones que emetem i la potència dels amplificadors per trobar alguna estació de països en què encara no tinc contactats per tal d’obtenir la targeta QSL, explica en Jordi Tarrida. Les muntanyes, els satèl·lits artificials que orbiten la terra, la mateixa lluna, i fins i tot els meteorits (els Perseids en són un exemple) poden servir per fer rebotar el senyal i que arribi arreu del planeta.

El món està dividit en 340 països (alguns estats en tenen més d’un). L’estat espanyol en té tres: la península, les Balears, Ceuta i Melilla i les illes Canàries. Tinc 275 països diferents i continuem sumant.

L’ARRL (American Radio Relay League) és qui acredita aquests 340 països. Les targetes QSL -abans eren obligades-, ara es permet que s’enviïn per internet, ja que el sistema tradicional, la targeta postal, podia trigar molt temps a arribar.

El que poca gent no sap és la gran disputa que hi ha per saber la paternitat de la invenció de la ràdio. Tot i que durant molts anys Giuglielmo Marconi ha estat considerat l’inventor, la realitat és que Heinrich Hertz (en honor de qui es va posar nom a la unitat internacional de mesura de la freqüència), Nikola Tesla als Estats Units i Alexander Popov a la Rússia imperial van fer transmissions sense fils força abans que l’italià, però aquest va ser qui va obtenir el Nobel de física del 1909 per aquest extraordinari invent.

Font: El Cargol – Magazín del Penedès – Josep Maria Roca

eb3jt
EB3JT

“Radio Vich” augmenta la potència l’any 1975

“Miles de hogares nos reciben cada día. Nuestra voz y nuestro sonido cubren la Plana. Cruzan el Cabrerès hasta la Garrotxa. Se extienden por el Ripollès. Salvan de un salto la Selva y se abren en abanico desde el Lluçanès hasta las playas de la Costa Brava. Radio Vich, un gran recurso publicitario a su alcance.” – (Locutor: Alex Bruguera)

Falca de Ràdio Vic de l’any 1975 quan va incorporar 1 KW. de potència. La freqüència era 91,2 FM. L’any 1976 va incorporar el so estereofònic i va canviar a la freqüència de 90,3 FM.

El dial de l’FM era un desert. En aquella època era l’única emissora d’FM que hi havia a Osona i les comarques veïnes com el Ripollès, Cerdanya, Berguedà, Selva i Vallès Oriental. Només hi havia Ràdio Olot EAM-28 a la Garrotxa. Des d’Osona pràcticament només es podia sintonitzar Ràdio Vic EAM-26, ja que les emissores de Barcelona no arribaven.

Ràdio Vic - Ramon Bellafont
Ramon Bellafont, director i propietari de Ràdio Vic (1971-1987)

La Freqüència Modulada els anys 60 a Vic

La Freqüència Modulada els anys 60 a Vic.

EA3TZ, Maurici ens recorda el principi de la Freqüència Modulada els anys 60 Vic.

“L’any 1964 Ràdio Vic va començar a emetre en Freqüència Modulada amb un equip de 20 W. fet per en Sebastià Romero Terricabras (EA3LZ). Un diumenge al matí vàrem anar a Vic a investigar-ho. Afortunadament, un noi que hi feia de tècnic que també era aficionat a les emissores, molt amablement ens va deixar veure tots els equips. Com podeu imaginar els vàrem “observar amb lupa” donada la novetat de la Freqüència Modulada. La part de producció d’àudio no ens interessava pas gens, per això no en recordo res. Portava el pas final fet amb una QQE/40, tot l’equip era a vàlvules evidentment, i com a sistema de modulació portava una vàlvula EF80 treballant com a reactància variable.

L’antena era una apilació d’antenes “Yagi” de 3 o 4 elements horitzontals enfocades a les quatre direccions principals. Recordem molt bé aquests detalls, tant en Josep (EA3UB), com jo. Les línies de transmissió eren de fil paral·lel de 300 ohms. Tant els equips d’Ona Mitjana, com els d’FM, estaven situats a les golfes o terrat, d’un vell edifici del centre de Vic. Als baixos hi havia els estudis, crec recordar. Seria molt bonic poder recuperar fotos dels vells emissors, i millor seria si en Josep Maria (EA3BBS), pogués localitzar alguna cosa feta pel seu germà Sebastià (EA3LZ).”(Escrit per EA3TZ, Maurici , el 23 de febrer de 2011).

Emissor de Ràdio Vic EAM26 d’1 KW. de potència instal·lat l’any 1975.